Iekšējā kontroles sistēma un tās novērtējums uzņēmumā SIA "AVG" - Vītiņa, Annija (Latvijas Universitāte, 2017)
Lai nodrošinātu rentablu uzņēmējdarbību, nepieciešama efektīva iekšējā kontroles sistēma. Darba mērķis ir izpētīt uzņēmuma “AVG” iekšējās kontroles sistēmu, novērtēt tās atbilstību darbā pētītajām iekšējās kontroles sistēmas teorētiskajām prasībām un izstrādāt priekšlikumus uzņēmuma „AVG” iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanai. Lai sasniegtu darba mērķi, tiek salīdzināti dažādi literatūras avoti, izpētot IKS teorētiskos aspektus, tiek raksturota SIA „AVG” saimnieciskā darbība, tiek izpētīta uzņēmuma IKS, intervējot uzņēmuma vadību un anketējot darbiniekus. Pēc iegūtajiem rezultātiem, IKS tiek raksturota un vērtēta pēc COSO modeļa. Darbs sastāv no trīs daļām: teorētiskā aspekta, uzņēmuma saimnieciskās darbības raksturojuma un uzņēmuma iekšējās kontroles izpētes. Darba autore, pamatojoties uz teorijas un uzņēmuma izpētes rezultātiem, izstrādāja secinājumus par uzņēmuma iekšējās kontroles sistēmu un ieteikumus tās uzlabošanai. Atslēgvārdi: iekšējā kontrole, COSO modelis, iekšējās kontroles sistēmas pamatelementi, SIA “AVG”, riski

For ensure a profitable business, an internal control system (ICS) is necessary. The aim of the research is to study the internal control system of the company “AVG” LTD, evaluate how it corresponds to the theoretical demands of the internal control system researched by the paper, and develop proposals to improve the internal control system of the company “AVG” LTD. The purpose of this research is to offer recommendations for further improvements of ICS at “AVG” LTD following an organisational assessment. Various sources are compared analysing theoretical aspects of ICS in order to accomplish the objective. Furthermore, the operations of “AVG” LTD are described along with the internal ICS via a review of the executive leadership of the organisation and a survey of the workforce. Following the obtained results, the ICS is described and reviewed after the COSO model. The thesis consist of three chapters: Theoretical Review, characterizations of the enterprise's Economic Performance and examination of its system of internal control. The author developed conclusions about the company’s internal control system and proposals for its improvements, based on the research of theory and the company. Keywords: internal control, COSO model, components of internal control, “AVG” LTD, risk
Internal control system and its assessment in the company "AVG" Ltd
Keywords: Ekonomika; iekšējā kontrole; COSO modelis; iekšējās kontroles sistēmas pamatelementi; SIA “AVG”; riski