Nesaderīga un nelikumīgā valsts atbalsta atgūšana maksātnespējas procesā Latvijā - Ozoliņa, Diāna (Latvijas Universitāte, 2020)
Gadījumos, kad nelikumīgi izmaksāto valsts atbalstu ir jāatgūst no uzņēmumiem, kuri ir nonākuši finansiālās grūtībās vai ir maksātnespējīgi, jāatceras, ka šādas grūtības neietekmē pienākumu atgūt līdzekļus. Lai izpildītu savu pienākumu atgūt nesaderīgu atbalstu, dalībvalsts var vai nu atgūst no atbalsta saņēmēja visu šī atbalsta summu kopā ar procentiem, vai, ja tas nav izdarīts, pasludina attiecīgā uzņēmuma maksātnespēju. Tādēļ dalībvalstij, ir pienākums veikt šīs sabiedrības likvidāciju, reģistrēt tās prasību kā vienu no šīs sabiedrības saistībām vai veikt citus pasākumus, kas ļauj atgūt atbalstu. Nelikumīga atbalsta atgūšana, kas atzīts par nesaderīgu ar iekšējo tirgu, ir jāveic nekavējoties un saskaņā ar procedūrām, kas noteiktas attiecīgās dalībvalsts tiesību aktos, ar nosacījumu, ka tās ļauj nekavējoties un efektīvi izpildīt Komisijas lēmumu. Runājot par nelikumīga un ar iekšējo tirgu nesaderīga atbalsta atgūšanas laika aspektiem, jāņem vērā, ka novēlota atgūšana, proti, pēc noteiktā termiņa, nevar izpildīt Līguma par Eiropas Savienības darbību prasības.

In cases in which the unlawful State aid was paid, it must be recovered from recipient undertakings which are in financial difficulty or are insolvent, and it should be known that such difficulties do not affect the obligation to recover the aid. In order to fulfil its obligation to recover incompatible aid, a Member State may either recover the entirety of the amount of that aid from the recipient undertaking, together with interest, or if not, bring about a declaration of insolvency. The Member State is required, as the case may be, to bring about the winding-up of that company, to have its claim registered as one of that company’s liabilities or to take any other measure enabling the aid to be recovered. The recovery of unlawful aid found to be incompatible with the internal market is to be effected without delay and in accordance with the procedures under the national law of the Member State concerned, provided that they allow for the immediate and effective execution of the Commission’s decision. As to the temporal aspects of the recovery of the aid found to be unlawful and incompatible with the internal market, that delayed recovery, namely, after the period prescribed, cannot satisfy the requirements of the Treaty on European Union and the Treaty on the Functioning of the European Union.
Recovery of incompatible and illegal state aid in insolvency proceedings in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; Valsts atbalsts; pienākums atgūt atbalstu; maksātnespējas procedūras; saistību reģistrēšana