Vienošanās process kriminālprocesā- likums un prakse - Bordāns, Toms (Latvijas Universitāte, 2016)
Latvijā 2015.gadā vienošanās process tika piemērots tikai 5,8% no pirmstiesas kriminālprocesā pabeigtajām lietām. Kriminālprocesa likumā joprojām ir nepietiekami noregulēta cietušā loma vienošanās procesā. Mērķi izstrādājot maģistra darbu „Vienošanās process kriminālprocesā – likums un prakse” ir noskaidrot iemeslu vienošanās procesa retajai izmantošanai praksē, kā arī izstrādāt Kriminālprocesa likuma uzlabojumus. Darbā veicamie uzdevumi bija Latvijas tiesu un prokuratūras prakses izpēte, Latvijas un ārzemju literatūras un normatīvo aktu izpēte, statistikas datu iegūšana un analizēšana. Darba rezultātā Autors secināja, ka vienošanās procesa izmantošanu negatīvi ietekmē lietas izskatīšanas bez pierādījumu pārbaudes biežums. Darba rezultātā tika izstrādāti ieteikumi grozījumiem Kriminālprocesa likumā.

Agreement proceedings in Latvia on 2015 were used at only 5.8% of all pre-trial cases. Criminal Procedure Law still lacks regulation regarding role of the victim in agreement proceedings. The goal of the master thesis “Agreement proceedings in criminal process – law and practice” was to establish the cause for the rare use of agreement proceedings, and to constitute amendments in the Criminal Procedure Law. The tasks was to examine the practice of Latvian courts and prosecutors, look through Latvian and foreign literature and legal provisions, gaining the data for statistics and analyzing them. In the result Author concluded that the application agreement proceedings is negatively affected by hearing cases without the examination of evidence. Author also prepared advisable amendments in the Criminal Procedure Law.
Agreement proceedings in criminal process- law and practice
Keywords: Juridiskā zinātne; vienošanās; vaina; sods; pierādījumu pārbaude; cietušo tiesības