Basketbola soda metiena izpildes ietekmējošie faktori” - Miglinieks, Pauls Gustavs (Latvijas Universitāte, 2021)
Šis kvalifikācijas darbs apskata basketbola soda metiena realizācijas precizitātes ietekmējošos faktorus. Kvalifikācijas darba pētījuma mērķis ir izpētīt soda metiena ietekmējošos faktorus, strādājot ar juniora vecuma basketbolistēm, pētījuma laikā gūt izaugsmi komandas soda metiena precizitātē. Izpētot gan fiziskos gan psiholoģiskos faktorus, kuri ietekmē soda metiena izpildi. Kā psiholoģiskais faktors tiek ņemts troksnis un skatītāju radītā atmosfēra spēles laikā. Kvalifikācijas darba laikā ir ņemts vērā šī brīža pasaulē esošā situācija- Covid-19 globālā pandēmija. Un pandēmijas ietekme uz soda metiena realizācijas izmaiņām, sakarā ar to ka visi sporta pasākumi, tai skaitā liela daļa basketbola spēles norisinājās bez skatītāju klātbūtnes. Likvidējot troksni, kā psiholoģisko faktoru un izmainot spēles atmosfēru. Darbs sastāv no ievada, divām nodaļām, astoņām apakšnodaļām, secinājumiem. Pirmajā nodaļā tiek apskatīta basketbola spēlēs noteikumi, sporta vēsture un attīstība. Izmantojot teorētiskos materiālus tiek aprakstīti basketbola soda metiena tehnika un soda metiena trenēšanas vecumposma īpatnības. Kā arī daži soda metiena ietekmējošie faktori, troksnis un tā psiholoģisko un fizisko ietekmi uz spēlētāju. Darba otrā daļā tiek aprakstīts un dokumentēts empīriskais pētījums. Šajā pētījumā tiek simulēti ietekmējošie faktori, kas stājas spēkā spēlētājām stājoties uz soda līnijas basketbola spēlēs laikā. Tika novērots un analizēts spēlētāju sniegums. Kvalifikācijas darba praktiskajā daļā tika izdarīti secinājumi, ka soda metiena realizācijas ietekmējošie faktori sastāv ne tikai no fiziskajiem, bet arī mentālajiem un psiholoģiskajiem elementiem. Līdzjutēju klātesamības trūkums globālās pandēmijas dēļ ir likvidējis šo trokšņa faktoru. Tas atspoguļojas soda metiena realizācijas procenta augšanai Eiropas top basketbola klubos. Kas vienlaicīgi pierāda šī faktora ietekmi uz spēlētāju soda metiena izpildi. Darba apjoms: 40 lapaspuses, un tas ietver 7 attēlus, 8 tabulas, 20 literatūras avotus.

This qualification paper examines the factors influencing the accuracy of the basketball free throw. The aim of the qualification work research is to study the factors influencing the free throw, working with junior basketball players, to gain growth in the accuracy of the team free throw during the research. By studying both physical and psychological factors that affect the execution of a free throw. Noise and the atmosphere created by the spectators during the game are taken as a psychological factor. The current situation in the world - the Covid-19 global pandemic - has been considered during the qualification work. And the impact of the pandemic on the change in the implementation of the free throw, since all sports events, including a large part of basketball games took place without the presence of spectators. Eliminating noise as a psychological factor and changing the atmosphere of the game. The work consists of an introduction, two chapters, eight subsections, conclusions. The first chapter deals with the rules, history, and development of the game of basketball. Using theoretical materials, the basketball free throws technique and the peculiarities of the penalty throw training age are described. Factors influencing the free throw, noise, and its psychological and physical effects on the player. The second part describes and documents the empirical research. This study simulates the influencing factors that take effect when players are attempting a free throw during a basketball game. Player performance was observed and analyzed. In the practical part of the qualification paper, it was concluded that the factors influencing the realization of a free throw consist not only of physical, but also mental and psychological elements. The lack of fan presence due to the global pandemic has eliminated the noise factor. This is reflected in the increase of free throw % in Europe's top basketball clubs. Thesis consists of 40 pages, and includes 7 figures, 8 tables, 20 references.
Influencing factors on the execution of a basketball free throw”
Keywords: Sporta zinātne; basketbols; soda metieni; psiholoģiskie faktori; basketbola metiena tehnika; basketbola vēsture