Bērnu temperamenta, audzināšanas pieeju un vecāku stresa saistība pirmsskolas vecuma bērnu mātēm - Lormane, Justīne (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba mērķis bija izpētīt, kādas saistības pastāv starp bērnu temperamentu, audzināšanas pieejām un vecāku stresa līmeni pirmsskolas vecuma bērnu mātēm, kā arī noskaidrot cik lielā mērā bērna temperaments un vecāku audzināšanas pieejas izskaidro vecāku stresu. Pētījuma izlase ir 760 mātes, vecumā no 21-49 gadiem (M=33,07, SD=5,47), kurām ir bērns pirmsskolas vecumā no 3 līdz 6 gadiem. Bērnu, par kuriem mātes sniedza savu novērtējumu, vidējais vecums M=4,40 (SD=1,12), bērna dzimums: meitenes – 51,9%; zēni – 48,1%. Pēc izglītības līmeņa izlasē visvairāk mātes ar augstāko izglītību (61,5%), vidējā izglītība bija 21,8%, nepabeigta augstākā izglītība 14,2%, vismazāk izlasē bija mātes ar pamatskolas izglītību (2,5%). Izlases veidošanā tika izmantota nejaušā metode. Respondenti tika aptaujāti interneta vidē ar sociālo tīklu palīdzību. Pētījumā tika izmantotas 3 aptaujas, katrai no tām bija 3 apakšskalas. 1. “Bērna temperamenta aptauja (ļoti īsā forma)” (Very Short Form of the Children’s Behavior Questionnaire (CBQ-VSF), Rothbart, Ahadi, Hershey, & Fisher, 2001). 2. “Bērna audzināšanas pieeju aptauja” (Block’s Child Rearing Practises Report (CRPR), Roberts, Block & Block, 1984 3.Vecāku stresa indeksa aptauja (Parenting Stress Index (PSI), Abidin, R.R., 1995). Pētījuma galvenie secinājumi norāda, ka starp bērnu temperamentu, audzināšanas pieejām un vecāku stresa līmeni pastāv statistiski nozīmīgas saistības, kā arī šie mainīgie var viens otru prognozēt. Saistības starp aptauju apakšskalām uzrāda pozitīvu, vāju saistību starp Pozitīvo audzināšanu un bērna Reakciju apzinātu kontroli, pozitīvu, vāju saistību starp Psiholoģisko kontroli un Negatīvu bērna emocionalitāti. Kopējam vecāku stresa indeksam ir pozitīva, vāja saistība ar bērna Negatīvu emocionalitāti, Psiholoģisko un Fizisko kontroli, kā arī negatīva, vāja saistība ar Pozitīvo audzināšanu. Fiziskai kontrolei ir negatīva, vāja saistība ar bērna Reaktivitāti un Negatīvu emocionalitāti, negatīva, vāja saistība ar Reakciju apzinātu kontroli. Kopumā, vecāku izjustais stress, kas saistīts ar emocionālo pašsajūtu, spēju sevi regulēt, ir lielā mērā saistīts ar abiem pārējiem mainīgajiem. Vecāku stresu pozitīvi prognozē biežāka vecāku izmantotā fiziskā un psiholoģiskā kontrole bērnu audzināšanā, kā arī lielāka bērna emocionāla negativitāte, retāka pozitīvu bērna audzināšanas metožu izmantošana.

The aim of the Masters paper was to investigate relationship between child temperament, child rearing practises and parental stress levels for preschool age children mothers, also to investigate to what extent the child’s temperament and parental child rearing practises explain parental stress. Sample of the study is 760 mothers, aged 21-49 years, who have a child of preschool age aged 3 to 6 years. The average age of children for whom mothers gave their assessment M = 3.91, gender of children: girls - 51.9%; boys - 48.1%. According to the level of education, in this sample, most mothers were with higher education (61.5%), secondary education was 21.8%, incomplete higher education was 14.2%, mothers with primary education were the least in the sample (2.5%). Random method was used to select the sample. Respondents were interviewed on the Internet via social media. In the study were used 3 surveys, each of them had 3 subscales. 1. “Very Short Form of the Children’s Behavior Questionnaire” (CBQ-VSF) (Rothbart, Ahadi, Hershey, & Fisher, 2001). 36 statements, 3 subscales (Reactivity; Negative emotionality; Effortfull control of reactions). Survey answers are dated on a likert scale (from 1 to 7) and additional answer N / A (not applicable). 2. “Block’s Child Rearing Practices Report” (CRPR), (Roberts, Block & Block, 1984). 33 statements, 3 subscales (Positive upbringing; Psychological control; Physical control). Survey answers are dated on a likert scale (from 1 to 5). 3. “Parenting Stress Index” (PSI), (Abidin, R.R., 1995). 36 statements, 3 subscales (Parental stress; Relationship difficulties; Difficult child). Survey answers are dated on a likert scale (from 1 to 5). The amounts of the survey subscales are obtained by calculating the mean of results of the respective answers on the scale. Main findings of the study indicate that there is a significant relationship between children's temperament, child rearing practices and parental stress levels, and these variables can predict each other. Relationships between survey subscales show a positive, weak relationship between Positive upbringing and Effortfull control, a positive, weak relationship between Psychological control and Negative child’s emotionality. The Total Parental Stress Index has a positive, weak relationship with child’s Negative Emotionality, Psychological and Physical Control, a negative, weak relationship with the Positive upbringing. Physical Control has a positive, weak relationship with the child's Reactivity and Negative emotionality, a negative, weak relationship with the Effortfull control of child’s reactions. The stress experienced by parents, which is related to emotional well-being, the ability to regulate themselves, is largely related to the other two variables. Parental Stress is positively predicted by more frequent Physical and Psychological control in raising children, and greater Emotional Negativity, less frequent use of Positive Parenting methods.
Child Temperament, Child Rearing Practises and Parental Stress Relationship for Mothers with Preschool Age Children
Keywords: Psiholoģija; bērnu temperaments; audzināšanas pieejas; vecāku stresa līmenis; vecāku stress