Fiziskas personas ieguldījumu portfeļa veidošana ar mazu sākuma kapitālu - Grāvelsiņš, Uģis Rūdolfs (Latvijas Universitāte, 2019)
Autors uzskata, ka sabiedrībā pastāv viedoklis, ka ieguldīšana nav piemērota fiziskām personām kuras vēlas veidot ieguldījuma portfeļus ar salīdzinoši nelieliem brīvajiem naudas līdzekļus, dēļ uzskata, ka tas ir piemērots tikai ar lieliem finanšu resursiem. Tādēļ, darba mērķis ir balstoties uz analīzi par teorētisku ieguldījuma portfeļa veidošanu, teorētiski izstrādāt diversificētu ieguldījuma portfeli, ko varētu izveidot un iegādāties fiziska persona ar nelielu sākuma kapitālu, kā arī analizēt šī portfeļa vispārējos darbības rādītājus veicot portfeļa retrospektīvo analīzi un uz kura rezultātu pamata veidot priekšlikumus par efektīva portfeļa veidošanu neliela sākuma kapitāla apstākļos. Iegūtie rezultāti liecina, ka ir iespējams veidot diversificētu ieguldījuma portfeli ar samērīgu ienesīgumu maza sākuma kapitāla apstākļos, līdz ar to ļaujot izstrādāt priekšlikumus fiziskām personām par potenciālo ieguldījumu veikšanu maza sākuma kapitāla apstākļos.

Author thinks that there’s a popular belief within society that investing in stocks isn’t suitable for individuals, who would like to create investment portfolios with relatively small financial reserves, since most people believe it’s only for individuals or companies with lots of financial resources. Therefore, point of this research is to theoretically create diversified investment portfolio, based on analysis, which could be suited for individuals with limited financial resources, as well as analyze overall performance of said portfolio by performing retrospective analysis, based on which, suggestions about creating effective portfolio with limited resources could be made. Retrieved results show that it is possible to create diversified investment portfolio with reasonable return, even with low starting captital. That has enabled author to develop suggestions for individuals about potential investments with low start capital.
Building of investment portfolio for individuals with low starting capital
Keywords: Ekonomika; Portfeļa ieguldījumi; mazs sākuma kapitāls; fiziska persona; retrospektīvā analīze