Ārvalstu tiešo investīciju un to ietekmējošo makroekonomisko faktoru analīze Latvijas ekonomikā - Barzdo, Renata (Latvijas Universitāte, 2021)
Ārvalstu tiešās investīcijas ieņem nozīmīgu lomu katras valsts ekonomikas attīstībā un izaugsmē. Tāpat kā visām citām pasaules valstīm, arī Latvijai ir svarīgi piesaistīt papildus kapitālu valsts ekonomikā, tāpēc, lai ĀTI piesaistes politika būtu efektīva, ir jāanalizē vairāki aspekti. Bakalaura darba mērķis ir, pamatojoties uz Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Centrālo banku datu analīzi, kā arī starptautisko indeksu un reitingu rādītāju analīzi, identificēt nozīmīgākās Latvijas ekonomikas vājās puses ĀTI piesaistē un izstrādāt priekšlikumus par iespējamajiem Latvijas valdības darbības virzieniem, kuri varētu sekmēt ĀTI piesaisti Latvijas ekonomikā. Izanalizējot situāciju Latvijas ekonomikā, salīdzinājumā ar citām Baltijas valstīm tiek apstiprināts, ka ārvalstu tiešo investīciju nozīme ekonomikā ir būtiska, kā arī valstij ir labs potenciāls ĀTI piesaistei.

Foreign direct investment plays an important role in the development and growth of each country's economy. Like all countries of the world, it is important for Latvia to attract additional capital in the national economy, therefore, for the policy of attracting FDI to be effective, several aspects must be analysed. The aim of the bachelor's thesis is to identify the most important weaknesses of the Latvian economy in attracting FDI and to develop proposals on possible directions of the Latvian government's activities that could attract more FDI, based on the analysis of Latvian, Lithuanian and Estonian central banks' data, as well as the analysis of international index and rankings. Analysing the situation in the Latvian economy, in comparison with other Baltic countries, it is confirmed that the importance of foreign direct investment in the economy is significant, as well as the country has a good potential for attracting FDI.
Analysis of Foreign Direct Investment and Macroeconomic Factors affecting it in the Latvian Economy
Keywords: Ekonomika; ārvalstu tiešās investīcijas; makroekonomiskie faktori; ĀTI piesaistes politika; salīdzinošā analīze; investīciju vide