Pacientu aprūpe pēc apakšējās ekstremitātes amputācijas stacionārā - Zaiceva, Lilija (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir “Pacientu aprūpe pēc apakšējās ekstremitātes amputācijas”. Darba autore ir izvēlējusies šo tēmu, jo strādājot ķirurģijas infekcijas nodaļā, vienā no Rīgas slimnīcām, savā ikdienā novēro pacientus pēc apakšējās ekstremitātes amputācijas. Tēmas aktualitāti nosaka liels amputāciju skaits. Darba mērķis ir noskaidrot pacienta aprūpi pēc apakšējās ekstremitātes amputācijas stacionārā. Lai sasniegtu mērķi tika izvirzīti sekojoši pētijuma uzdevumi: apkopot un analizēt zinātniskās literatūras avotus par pacientu aprūpi pēc apakšējās ekstremitātes amputācijas, izstrādāt pētijuma instrumentu – intervijas jautājumus, veikt intervēšanu, apkopot iegūtos rezultātus, veikt iegūto datu analīzi, izvirzīt secinājumus un priekšlikumus. Pētījuma jautājums: Kāda ir pacientu aprūpe pēc apakšējās ekstremitātes amputācijas stacionārā? Pētījuma instruments: Darbā tika izstrādāti strukturētas intervijas jautājumi māsām, kuras piedalās pacientu aprūpē pēc apakšējās ekstremitātes amputācijām. Darbā tika pielietota kvalitatīvā pētniecības metode. Darbs sastāv no 5 nodaļām, 7 apakšnodaļām, secinājumiem, pielikumiem, darba apjoms ir 41 lpp, darbā izmantoti 30 literatūras avoti. Atslēgvārdi: Amputācija, aprūpe, pēcoperācijas aprūpe.

Bachelor's thesis is "Patient care after lower limb amputation". This topic has been chosen by the author as during the work in the Surgical infection department on one of the Riga hospitals, patients observe lower extremity amputation in their daily routine. The topicality of the topic is determined by the large number of amputations. The aim of the work is to find out the care of the patient after the lower limb amputation in the hospital. To achieve the goal, the following research tasks were set: to compile and analyze scientific literature sources on patient care after lower limb amputation, to develop a research tool - interview questions, to conduct interviews, to summarize the obtained results, to analyze the obtained data, to draw conclusions and suggestions. Research question: What is the care of patients after inpatient lower limb amputation? Research tool: The work developed structured interview questions for nurses participating in the care of patients after lower limb amputations. The qualitative research method was used in the work. The work consists: 5 chapters, 6 subchapters, conclusions, appendices, workload 41 pages, 30 literature sources. Keywords: Amputation, care, postoperative care.
Patient care after lower limb amputation
Keywords: Medicīna; Amputācija; aprūpe; pēcoperācijas aprūpe; apakšējā ekstremitāte