Draudzība kā reliģisks pārdzīvojums: Oksfordas kustības pieredze - Konstantinovs, Nils (Latvijas Universitāte, 2016)
Mūsdienu pētniecība aizvien beižāk pievēršas draudzības nozīmei indivīda un sabiedrības dzīvē. Tādas iniciatīvas kā Harvardas longitudinālais pētījums pierādījuši ciešo draudzības ietekmi uz nozīmīgākajām cilvēka dzīves sfērām, tostarp veselību un ekonomisko labklājību. Draudzības pārdzīvojums mūsdienās tiek ierindots arī starp centrālajiem aspektiem reliģiskās pieredzes viedošanā. Šis darbs pievēršas 19. gadsimta reliģiskai kustībai Anglijas baznīcā, kuras teoloģijā un atstātajās liecībās īpaši bieži sastopama draudzības tēma. Veicot vēsturiski salīdzinošu analīzi, vispirms tiek demonstrēta draudzības kā reliģiska pārdzīvojuma koncepta attīstībai no antīkās pasaules līdz viktoriāņu Anglijai, un tās loma mūsdienu pētniecībā. Bet darba otrajā daļā, pētot oriģinālavotus, tiek demonstrēts, kā šāda draudzības pieredze kļuva par konkrētas reliģiskās kopienas - Oksfordas kustības - centrālo elementu, tranformējot un pārmantojot draudzības konceptu 19. gadsimta anglikāņu tradīcijā. Darba noslēgumā iezīmēti daži virzieni, kuros Okfordas kustības pieredze varētu sniegt vērtīgu pienesumu mūsdienu pasaules meklējumiem.

Contemporary research has seen a growing interest in the role of friendship in individual and community life. Initiatives like Harvard Longitudinal Research have supplied evidence for the impact of friendship on many of the fundamental aspects of human life from health to economic prosperity. The experience of friendship is also beginning to be seen as one of the central elements of religious experience. This paper looks at a 19th century movement in the Church of England that devoted sginificant attention to the role of friendship in theology and human experience. By making a historical comperative research it follows the evolution of friendship from ancient world up to victorian England, and its place in contemporary research. The second part then takes a close look at original sources to demonstrate how friendship played a central role in a concrete religious setting - the Oxford Movement- transforming and incorporationg friendship into 19th century anglicans tradition. The conclusion points out several directions where experience of Oxford Movement could provide some valuable insights for the modern world.
Friendship as religious experience: the Oxford Movement
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; Draudzība; Oksfordas kustība; Anglijas baznīca; anglikāņu teoloģija