Prevalence of Third Molar in Opg and Role of Them in Orthodontics - Kocher, Swar Salem (Latvijas Universitāte, 2021)
ABSTRAKTS Mērķis: Šī retrospektīvā pētījuma mērķis bija izpētīt trešo molāru ietekmi uz ortodontiskās ārstēšanas gaitu. Pētījumā galvenā uzmanība tiek pievērsta retinētiem trešajiem molāriem, premolāru ekstrakcijām, lai iegūtu iespējamu vietu šķilties trešajiem molāriem un pārbaudīt literatūras datus par trešo molāru ietekmi uz incisīvu saspiestību. Metodes: Tika analizēti 81 rentgena uzņēmumu ( ortopantomogrammas- OPG) no 81 pacienta. OPG ietvēra dzimumu, dzimšanas datumu, reģistrēšanas datumu, esošo trešo molāru daudzumu, trešo molāru ekstrakciju pirms ortodontiskās ārstāšanas un kāda veida ortodontiskās aparatūras izmantoja pēc trešo molāru ekstrakcijas. Rezultāti: No 81 pētījuma dalībnieka 65 bija sievietes. Un 46 no tām bija visi četri trešie molāri. Lielākā daļa pacientu bija dzimuši 1999.gadā, un 2015. gadā tika reģistrēts visvairāk OPG. Visbiežāk lietotā ortodontiskā ierīce bija fiksētā aparatūra. Secinājumi: Pētījumā konstatēts, ka trešo molāru ekstrakcijas, galvenokārt, tiek veiktas pirms fiksētām ortodontiskām aparatūrām un ka vairāk sieviešu cenšas iegūt ortodontisko ārstēšanu. Pētījuma dalībnieki, galvenokārt, ir pusaudži.

: Objectives: The aim of this retrospective study was to investigate orthodontic role of third molars. The study focuses on impacted third molars, premolar extraction to better chances for third molar eruption and whether third molars cause anterior crowding. Methods: 81 OPGs from 81 patients were investigated. The OPGs included gender, date of birth, date of recording, amount of third molars present, extraction of third molars prior to orthodontic treatment, and which type of orthodontic appliances were used after extraction of third molars. Results: 65 of the 81 OPGs belonged to female patients, where 46 of them had 4 third molars.1999 was the year most of the patients were born in, and 2015 was the year most OPGs were recorded. The mean age of the study was 21-22. The most used orthodontic appliance was fixed appliance. Conclusions: The study found that fixed orthodontic appliances are mostly used after third molar extractions, and that more females seek to get orthodontic treatment. The study mainly involved adolescents and shows that adolescents are the main public of orthodontic services.
Trešo molāru biežums rentgenoloģiskos izmeklējumos (OPT) un to ietekme uz ortodontisko ārstēšanu
Keywords: Medicīna; Third molar; Impaction; Extraction; Orthodontic; Anterior crowding