The impact of information-risk-management on strategic decision-making improvements - Schwerd, Stefan (Latvijas Universitāte, 2017)
Ir zinātniski pamatots, ka visu lēmumu pieņemšanas centrā ir pieejamā informācija kā teorētiskais pamats, lai vislabākajā iespējamajā veidā prognozētu nākotni, apsvērtu traucējošos aspektus un paredzētu iespējas. Informācijas, informācijas avotu un kanālu skaits palielinās ļoti strauji un apjomīgi, izvirzot jautājumu, kā to ievākt, atlasīt, uzglabāt, apkopot, novērtēt un, visbeidzot,kā no tās izdarīt jēgpilnus secinājumus. Disertācijā veiktajā pētījumā masveida informācijas apjoma pieaugšana un aktuālie informācijas riska pārvaldības mehānismi ir analizēti vispārējā lēmumu pieņemšanas kontekstā. Tiek pētīti konkrēti riska veidi, kā arī noteiktas neaizpildītās jomas modernajās biznesa organizācijās. Pētījumā konstatēts, ka starp informācijas risku vadības ekspertu/teorijas un praktizējošo vidējā līmeņa vadītāju viedokļiem attiecībā uz informācijas risku pārvaldības nepieciešamību un vērtību pastāv gan sakritības, gan atšķirības. Balstoties uz izpētīto, autors iesaka biznesa organizācijās veicamās koriģējošās un preventīvās darbības. Atslēgvārdi: lēmumu pieņemšana, informācijas risku vadība, vadības teorija

Scholars agree on the fact that the center of all decision making is the ‘information available’ as a theoretical foundation to predict the future at best level, consider interfering aspects and forecast opportunities. Also, the number of information, information sources, and channels massively increases – opening the question on how to gather, select, store, aggregate, weight, and ultimately draw meaningful conclusions. This study puts the massive increase of information, and the current mechanisms of Information Risk Management into the general context of decision making. Particular risks are examined and gaps in current business organizations are identified as well as corrective and preventive actions are proposed. The present study shows that there are significant conforming but also significant different results between IRM-Experts / IRM Theory and the current Mid-Level Managers views on the need and value of ‘Information-Risk-Management’. Keywords: decision making, information risk management, management theory
Informācijas risku vadības ietekme uz stratēģisko lēmumu pieņemšanas uzlabošanos
Keywords: Vadībzinātne; Biznesa vadība; Management Science; Business Management