Klimatiskā veģetācijas perioda izmaiņas un raksturs Latvijā - Beķere, Andra (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba „Klimatiskā veģetācijas perioda izmaiņas un raksturs Latvijā” mērķis ir izvērtēt klimatisko veģetācijas periodu, tā izmaiņu tendences un raksturu Latvijā no 1951.2017. gadam. Pētījumā tiek veikts literatūras izvērtējums par veģetācijas perioda noteikšanas veidiem un definīcijām pasaulē, klimatiskā veģetācijas perioda izmaiņu tendencēm Eiropā un Latvijā, kā arī Latvijas klimatu ietekmējošiem faktoriem. Praktiskajā daļā tiek veikts klimatiskā veģetācijas perioda un tā raksturojošo indikatoru (veģetācijas perioda sākums, beigas un garums) izvērtējums, kā arī analizētas veģetācijas perioda sākuma un beigu rakstura izpausmes Latvijas un reģionālā līmenī. Rezultātā tiek secināts, ka veģetācijas perioda sākumam Latvijā ir tendence iestāties arvien agrāk, bet nav novērojamas statistiski būtiskas veģetācijas perioda beigu un garuma izmaiņas. Pētījumā izmantotā veģetācijas perioda sākuma definīcija pietiekami precīzi raksturo veģetācijas perioda sākumu Latvijā, kas saistīts ar izteiktu aukstā un siltā perioda nomaiņu pavasarī. Pētījumā izmantotā definīcija veģetācijas perioda beigu aprēķināšanai sniedz aptuvenu priekšstatu par veģetācijas perioda beigām Latvijā kopumā, kas saistīts ar ne tik viennozīmīgu pāreju no vasaras uz rudens sezonu Latvijā.

The goal of the master’s thesis “Thermal Growing Season: Changes and Characteristics in Latvia” is to evaluate the thermal growing season, its characteristics, and tendencies of change from 1951 until 2017 in Latvia. Research contains literary evaluation on definitions and methods of determination of growing season used around the world, characteristics of changes affecting thermal growing season in Europe and Latvia, as well as factors impacting the climate in Latvia. Practical application section contains an evaluation on the thermal growing season and its characterizing indicators (initiation, termination, duration), as well as an analysis on the regional and national characteristics of the initiation and termination. A conclusion is made that in Latvia, growing season has a tendency to begin at an earlier date during the timeframe, however there are no statistically significant changes in the end dates and length of growing season. The beginning of vegetation season is related to typical change from cold to warm season in spring. Definition for calculation of the end of the growing season used in the research gives only an approximate idea of the end of growing season in Latvia in general, which is related to ambiguous transition from spring to autumn season in Latvia.
Thermal Growing Season: Changes and Character in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija; klimatiskais veģetācijas periods; gaisa temperatūras izmaiņas; klimats; Latvija