Klimata pārmaiņas un vides politika Eiropā - Jansone, Justīne (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēmas nosaukums : Klimata pārmaiņas un vides politika Eiropā. Darba mērķis: noskaidrot kādas politikas un stratēģijas tiek īstenotas Eiropas Savienībā klimata jomā, un, kādi ir no šīm politikām ieguvumi. Teorētiskā pieeja: 1) Analītiskā pētnieciskā metode tiek izmantota informācijas avotu, publikāciju un statistikas datu izpētei, analizējot darba pētāmo jautājumu. 2) Deskriptīvā (aprakstošā) pētniecības metode, tiks izmantota, lai noteiktu galvenās problēmas klimata pārmaiņu un vides politikas jomā. Metoloģija: literatūras apskats. Rezultāti: Baltijas valstu, īpaši Latvijas, rezultāti rāda, ka ir vajadzīgi papildu pasākumi, lai sasniegtu noteiktos klimata mērķus. Investīciju trūkums un sabiedrības atbalsta trūkums var būt iemesli tam, ka Latvija ir mazāk efektīva šajā jomā salīdzinājumā ar citām valstīm. Lai sasniegtu klimata mērķus un veicinātu ilgtspējīgu attīstību, ir svarīgi, lai valstu politikas veidotāji apzinātos šo situāciju un veiktu papildu pasākumus, lai palielinātu investīcijas un sabiedrības atbalstu vides un klimata pasākumiem. Tas varētu ietvert finanšu atbalstu, informācijas kampaņas un sadarbību ar uzņēmumiem un sabiedrību kopumā. Lai nodrošinātu veiksmīgu klimata politiku, ir nepieciešama ilgtermiņa stratēģija, zinātniski pamatota metodoloģija un sadarbība starp dažādām ieinteresētajām pusēm, tostarp valsts iestādēm, zinātniekiem, uzņēmumiem un sabiedrību. Tikai ar šādu visaptverošu pieeju būs iespējams sasniegt klimata mērķus un veicināt ilgtspējīgu attīstību visā Eiropas Savienībā.

Title of the bachelor’s thesis: Climate Change and Environmental Policy in Europe. Objective of the thesis: To determine the policies and strategies implemented in the European Union regarding climate change and their benefits. Theoretical approach: 1)Analytical research method will be used to explore and analyse information sources, publications, and statistical data related to the research question. 2)Descriptive research method will be employed to identify key issues in the field of climate change and environmental policy. Methodology: Literature review. Results: The results from the Baltic States, particularly Latvia, indicate that additional measures are needed to achieve specific climate goals. The lack of investment and public support may be reasons why Latvia is less effective in this area compared to other countries. To achieve climate goals and promote sustainable development, it is important for policymakers to be aware of this situation and implement additional measures to increase investment and public support for environmental and climate actions. This could involve financial assistance, information campaigns, and collaboration with businesses and society. Successful climate policy requires a long-term strategy, scientifically grounded methodology, and collaboration among various stakeholders, including government institutions, scientists, businesses, and the public. Only with such a comprehensive approach will it be possible to achieve climate goals and promote sustainable development throughout the European Union.
Climate change and environmental policy in Europe
Keywords: Politikas zinātne; Klimata pārmaiņas; Vide; Politika; Sadarbība