Glacigēno nogulumu veidošanās apstākļu ietekme uz grunts saspiežamības parametriem - Pundure, Laura (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbā “Glacigēno nogulumu veidošanās apstākļu ietekme uz grunts saspiežamības parametriem’’ ir veikts pētījums par glacigēno nogulumu subglaciālo apstākļu veidošanās ietekmi uz glacigēno grunšu saspiežamības parametriem. Inženierģeoloģiskajos pētījumos Latvijā līdz šim nav vērsta pietiekama uzmanība glacigēno grunšu izpētes metodikas problemātikai, ko rada šo grunšu neviendabīgums. Maģistra darbā ir detalizēti izpētīti divi no saspiežamības parametriem – pirmskonsolidācijas spriegums un pārkonsolidācijas koeficients OCR, kas ir nozīmīgi rādītāji grunts mehānikā klasificējot gruntis un prognozējot grunts masīva sēšanos vertikālā spiediena pieauguma rezultātā. No laboratoriskajiem grunts saspiežamības testiem iegūtie rezultāti norāda, ka pieņēmums par to, ka glacigēnās gruntis ir ļoti stipri pārkonsolidētās ledāja spiediena ietekmē, ir vispārināts.

In the master’s thesis “The Influence of genetic processes on compressibility parameters of glacigenic deposits” the influence of subglacial processes on compressibility parameters of glacigenic soils have been investigated. In the engineering studies carried out in Latvia there has not been paid sufficient attention to the problem of the methodology for the investigation of the glacigenic soil caused by the heterogeneity of these soils. Two compression parameters have been studied in detail – pre–consolidation stress and overconsolidation ratio OCR, which are significant parameters in the soil mechanics, classifying the soil and predicting the soil settlement as a result of the vertical pressure increase. The results obtained from laboratory soil compression tests indicate that the assumption of heavily overconsolidated soils due to the glacier pressure is generalised.
The Influence of genetic processes on compressibility parametrs of glacigenic deposits
Keywords: Ģeoloģija; morēna; efektīvais spriegums; pirmskonsolidācijas spriegums; OCR