Politikas jomas rakstu nosaukumu veidošana žurnālā Focus - Ņikanorova, Irina (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba nosaukums ir “Politikas jomas rakstu nosaukumu veidošana žurnālā Focus”. Darba mērķis-izpētīt žurnāla virsrakstus politikas jomā leksiskajā, sintaktiskajā un stilistiskajā līmenī. Lai sasniegtu darba mērķi, tika izvirzīti konkrēti uzdevumi. Darbā ir kā teorētiskā, tā arī praktiskā daļa. Sākumā tika izpētīti izvēlētās tēmas teorētiskie aspekti. Šajā nodaļā tika aprakstītas publicistiskā stila valoda un funkcijas, virsrakstu uzdevumi un nozīme, kā arī plašsaziņas līdzekļu nozīme politikā. Tālāk tika izpētīti virsraksti politikas jomā leksiskajā, sintaktiskajā un stilistiskajā līmenī. Noslēgumā, balstoties uz izpētītajiem virsrakstiem, tika apkopoti svarīgākie secinājumi. Raksta nosaukums ir svarīgākā raksta sastāvdaļa gan pēc formas, gan pēc satura. Raksta nosaukuma politikas jomā veidošanā ir svarīgi daudzi faktori. Valodas lietošana raksta nosaukumā prasa rūpīgāko valodas līdzekļu izvēli, atbilstošu sintaktisko struktūru, kā arī stilistisko noformējumu. Visi valodas līdzekļi ir saistīti ar raksta nosaukuma tēmu un veidu. Tiem ir galvenā loma raksta nosaukuma veidošanā.

This bachelor work is called “Formation of headlines in the sphere of politics on the basis of the journal Focus.” The aim of this work is to investigate headlines in the sphere of politics on lexical, syntax and stylistic level. To reach the aim the following tasks have been done. The work has both theoretical and practical parts. The first thing to be done was to research theoretical basis of the topic chosen. In this chapter were described functions, the language of the publicist style, aims and meaning of the headlines and the role of mass media in politics. Then the research was done-analysis of headlines in the sphere of politics on lexical, syntax and stylistic level. In conclusion on the basis of headlines analyzed the main results have been presented. Headlines are the most important part of articles as a form and contents. To form a headline in the sphere of politics many factors play important role. To form a headline the followings things are of great importance: thorough choice of lexics, corresponding syntax structures, as well as stylistic form. All language means are interconnected with the topic and they play the main role when forming headlines.
Formation of headlines in the sphere of politics on the basis of the journal Focus
Keywords: Valodniecība; Raksta nosaukums; Politika; Focus; Plašsaziņas līdzekļi