Bezpilota gaisa kuģu attēlu apstrādes iespējas medūzu Aurelia aurita kvantificēšanā Rīgas līcī - Meikališa, Santa Katrīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Globāli ir novērota medūzu biomasas palielināšanās, kas saistīta ar klimata pārmaiņām, eitrofikāciju un pārzveju. Medūzu populāciju pieaugums negatīvi ietekmē un liecina par nelabvēlīgu jūras ekoloģisko stāvokli, kā arī traucē akvakultūras, tūrisma, būvniecības, enerģētikas un citu industriju funkcionēšanai. Tomēr Baltijas jūras reģionā vienota medūzu kvantificēšanas metodoloģija joprojām nepastāv. Šī bakalaura darba mērķis ir izvērtēt bezpilota gaisa kuģu attēlu apstrādes iespējas ausainās aurēlijas Aurelia aurita kvantificēšanā Rīgas līcī. Darbā veikta zinātniskās literatūras analīze, veikti medūzu novērojumi ar bezpilota gaisa kuģi gar Rīgas līča dienvidaustrumu piekrasti, analizēti uzņemtie aerofoto, sagatavoti potenciālie algoritmi attēlu apstrādei un izvērtēta medūzu novērojamība un atpazīstamība attēlos.

Globally, there has been an increase in jellyfish biomass linked to climate change, eutrophication, and overfishing. The increase in jellyfish populations has a negative impact and indicates an unfavorable ecological condition of the sea, as well as disrupts the functioning of aquaculture, tourism, construction, energy, and other industries. However, a common methodology for quantifying jellyfish in the Baltic Sea region still does not exist. This bachelor's thesis aims to evaluate the processing possibilities of unmanned aerial vehicle (UAV) imaging for the quantification of jellyfish Aurelia aurita in the Gulf of Riga. The author performed an analysis of scientific literature, jellyfish observations by UAV in transects along the gulf’s southeastern coast, as well as analyzed the taken photographs, and created algorithms for automatic jellyfish identification. Lastly, the jellyfish detection rate with said algorithms was evaluated.
Unmanned aerial vehicle image processing for the quantification of jellyfish Aurelia aurita in the Gulf of Riga
Keywords: Vides zinātne; Scyphozoa; medūzas; monitoringa metodes; bezpilota gaisa kuģi; Rīgas līcis