Valsts vadītas vai kontrolētas rīcības attiecināmība uz valsti - Karlovičs, Arians (Latvijas Universitāte, 2012)
Pavisam nesen Starptautiskā tiesa izvirzīja un Starptautisko tiesību komisija apstiprināja efektīvās kontroles testu kā pareizo attiecināmības testu valsts vadītai vai kontrolētai rīcībai pār privātiem subjektiem. Tiek pausts uzskats, ka tieši vispārējās kontroles tests, ko izvirzīja Starptautiskais kriminālais tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai, atspoguļo starptautiskās paraţu tiesības un pastāvošo tiesu praksi saistībā ar valsts vadītas vai kontrolētas rīcības attiecināmību. Autors secināja, ka efektīvās kontroles tests nav piemērots starptautiskajai sabiedrībai un to varētu aizstāt ar vispārējās kontroles testu, kas neļautu valstīm slēpties no atbildības privātu grupu aizsegā.

Recently the International Court of Justice proposed and the International Law Commission accepted the effective control test as the only proper test of attribution for state directed or controlled private subjects. There is an opinion that the overall control test, which was proposed by the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, reflects international customary law and state practice in relation with the attribution of state directed or controlled conduct. The conclusion of the study is that the effective control test is not suited for the international society and it may very well be replaced with the overall control test, which would prevent states from hiding from responsibility behind private groups.
The Attribution of State directed or controlled acts
Keywords: Juridiskā zinātne