Vērtībās balstītu ieradumu veidošanās literāro darbu iepazīšanas procesā pirmsskolas 3.posmā - Nolberga, Madara (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba nosaukums – Vērtībās balstītu ieradumu veidošanās literāro darbu iepazīšanās procesā pirmsskolas 3.posmā. Pētījuma mērķis - pētīt tikumisko vērtību veidošanos literāro darbu iepazīšanas procesā vecākā pirmsskolas vecuma bērniem. Teorētiskajā pētījumā tika analizēts un apkopots tikumisko vērtību skaidrojums psihologu, filozofu, pedagogu atziņās, vērtību vispārīgs raksturojums, tikumiskās vērtības – vienas no pamatvērtībām, tikumisko vērtību izpratnes veidošanās vecākā pirmsskolas vecuma bērniem, tikumiskā audzināšana Latvijas valsts likumdošanā un pirmsskolas programmā, kā arī pedagoģiskās metodes literāro darbu izmantošanas procesā. Pētījuma daļa balstīta uz A.Milta, M.Kules, R.Kūļa, I.Kanta, A.Rubeņa, A.Klizovska u.c. autoru atziņām. Empīriskajā pētījumā raksturota un pamatota pētījumā izmantotā metode – anketēšana. Balstoties uz pētījuma teorētisko daļu tika izstrādāti anketas izzināmie jautājumi. Tika izstrādātas divu veidu anketas – pirmsskolas pedagogiem par tikumisko vērtību izpratnes veidošanu pirmsskolas 3.posmā un bērnu vecākiem, izzinot, vai mūsdienu vecāki lasa bērniem, kādu literatūru viņi izvēlas, vai viņi pārrunā lasīto. Analizēti pētījumā iegūtie dati. Apkopojot un analizējot pētījuma datus var secināt, ka pedagogi izmanto daiļliteratūru, lai sekmētu bērnu tikumisko vērtību izpratnes veidošanos, kā arī to, ka vecāki lasa bērniem priekšā un cenšas arī pārrunāt izlasīto. Bakalaura darbā izmantoti 32 literatūras avoti, ietverti 9 attēli, 3 tabulas un 2 pielikumi. Bakalaura darba apjoms ir 54 lapas. Atslēgas vārdi: tikumiskās vērtības, literārie darbi, vecākais pirmsskolas vecums.

The theme of the Bachelor's paper is “Formation of Value - based Habits in the Process of getting to know children's literature in Preschool Stage 3.” The aim of the research is to study Formation of Value - based Habits in the Process of getting to know children's literature in Preschool Stage 3. The bachelor paper consists of an introduction, two chapters with sub sections, conclusions on the analysis of theoretical literature and the practical part of the study, a list of sources used and attachments. The theoretical research was the explanation of moral values in the opinions of psychologists, philosophers, pedagogues, general characteristics of values was analyzed and summarized, moral values - one of the basic values, the formation of an understanding of moral values in older preschool children, as well as moral education in Latvian state legislation and the preschool program. Methods of using literary works in the pedagogical process are also offered. The research part is based on A. Milta, M. Kules, R. Kūlia, I. Kant, A. Rubeņa, A. Klizovska, etc. authors' comments. The empirical part, the method used in the study - questionnaires - is characterized and justified. Based on the theoretical part of the research, the questionnaire's research questions were developed. Two types of questionnaires were developed - for pre-school pedagogues on the formation of moral values in the 3rd stage of pre-school and for children's parents, finding out whether modern parents read to their children, what kind of literature they choose, or whether they discuss what they read. The data obtained in the study were analyzed. Collecting and analyzing the research data, it can be concluded that educators use fiction to promote children's understanding of moral values, as well as the fact that parents read in front of their children and also try to discuss what they have read. The Bachelor's paper uses 32 literary sources, includes 9 pictures 3 tables and 2 appendices. The volume of the Bachelor's paper is 54 pages. Key words: moral values, literary works, older preschool age.
Angļu valodā: Formation of Value - based Habits in the Process of getting to know children's literature in Preschool Stage 3.
Keywords: Skolas pedagoģija; tikumiskās vērtības; literārie darbi; vecākais pirmsskolas vecums; vērtības