Sīkpartiju popularitātes pieaugšana Lielbritānijā: cēloņi un iespējamās sekas - Kārkliņa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2015)
Šī bakalaura darba tēma ir „Sīkpartiju popularitātes pieaugšana Lielbritānijā: cēloņi un iespējamās sekas”. Pētījuma ietvaros tiek raksturota sīkpartiju popularitātes pieaugšana Apvienotajā Karalistē uz vienas partijas piemēra (t.i. Skotu Nacionālā partija), tās iemesli un iespējamās sekas. Darba mērķis ir saprast, kāpēc Lielbritānijā turpina pieaugt sīkpartiju popularitāte. Uzdevums ir apstiprināt vai noraidīt izvirzīto hipotēzi: Lielbritānijā pieaug sīkpartiju popularitāte institucionālo izmaiņu dēļ. Teorētiskajā daļā aplūkota politisko partiju definīcija un pamatfunkcijas, britu partiju sistēmas un to klasifikācija, sīkpartiju jēdziens. Praktiskā daļa ir SNP sīkpartijas gadījuma analīze. Pētījuma rezultātā tika atrasta atbilde uz izpētes jautājumu un atklāti jautājumi tālākajai izpētei.

The topic of this thesis is „The Rising Popularity of Non-Mainstream Parties in the United Kingdom: Causes and Possible Effects”. The research includes characterisation of rising popularity of non-mainstream parties in the UK based on one party example (i.e. The Scottish National Party), the causes and possible effects. The aim of this paper is to understand, why non-mainstream party popularity continues to grow in the UK. The mission is to prove the hypothesis that the popularity of non-mainstream parties in Great Britain is rising due to institutional change. The theoretical section deals with party definitions and basic functions, British party systems and their classification. In the empirical section the case of SNP is analyzed. Eventually, the answer to the research question is found and question for further analysis asked.
The Rising Popularity of Non-Mainstream Parties in the United Kingdom: Causes and Possible Effects
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); sīkpartijas; SNP; Lielbritānija; partiju sistēma; devolūcija