Dominējoša stāvokļa ļaunprātīga izmantošana informāciju tehnoloģiju jomā ES un ASV tiesībās - Juhna, Niklāvs (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba tēma ir “Dominējoša stāvokļa ļaunprātīga izmantošana informāciju tehnoloģiju jomā ES un ASV tiesībās”. Maģistra darbs sniedz ieskatu LESD 102. panta piemērošanas teorētiskajos aspektos, kā arī EST praksē attiecībā uz konkurences tiesību pārkāpumiem IT sektorā. Papildus sniedzot ieskatu būtiskākajās atšķirībās salīdzinājumā ar ASV konkurences tiesībām. IT sektora attīstība ir viena no visstraujākajām mūsdienu ekonomikā un bieži rada jaunus tirgus. Tādējādi, radot augstu potenciālu dominējoša stāvokļa radīšanai un arī pārkāpumiem tajā. Dēļ tā, ka IT sektorā pastāvošās preces un pakalpojumi mēdz būt ar augstu inovācijas pakāpi, arī konkurences tiesību politikai ir jābūt inovatīvai, ņemot vērā IT sektora raksturīgās īpašības. Darba gaitā tiks apskatītas ļaunprātīgas rīcības izpausmes kontekstā ar dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošu IT sektorā. Īpaša uzmanība tiks pievērsta EK un EST pēdējiem lēmumiem un spriedumiem, it īpaši Google Android lietā, jo tas ir pēdējais lēmums IT sektorā, kas ir publiski pieejams. Papildus tam, tiks identificētas IT sektoram raksturīgās pazīmes un problēmjautājumi, kas ir saistīti ar šīm raksturīgajām pazīmēm, kā arī pēdējo lēmumu tendences. Atslēgvārdi: divpusējs tirgus, daudzmītņošana, formas un seku bāzēta pieeja, dominējošs stāvoklis, netiešā tīkla iedarbība.

The title of this Master thesis is “Abuse of dominant position in the information technology field in EU and US legal framework”. Master thesis gives an insight in the theoretical application of the Article 102 of TFEU as well as the case law of CJEU in regard to abuse of dominance in the IT sector. Additionally, most substantial differences between the EU and US approach to competition policy are identified during this thesis. IT industry is one of the most leading industries in the current economy with a high possibility of creating new markers. Hence why the potential of dominance and the abuse of it is high. IT industry has a high degree of innovation hence why the antitrust policy must advance accordingly and take the nature of this industry into account. During this Master thesis specific forms of abuse will be analyzed within the confines of IT industry. Focus will be given to the latest EC and CJEU decisions, especially to Google’s Android case since it is the latest decision pertaining to the IT industry and is available to the general public. In addition, characteristics of the IT industry will be identified, as well as problems which arise from these characteristics. Lastly, the latest tendencies in antitrust cases will be identified. Keywords: two-sided markets, multi-homing, per se and form-based approach, dominant position, indirect network effects.
Abuse of dominant position in the information technology field in EU and US legal framework
Keywords: Juridiskā zinātne; divpusējs tirgus; daudzmītņošana; formas un seku bāzēta pieeja; dominējošs stāvoklis; netiešā tīkla iedarbība