Fiziskas personas maksātnespējas procesa piemērošanas priekšnoteikumi un ar to saistītie problēmjautājumi - Seiksts, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2016)
Maksātnespēja ir ar tiesas spriedumu konstatēts parādnieka stāvoklis, kurā tas nespēj nokārtot savas saistības. Maģistra darba mērķis ir izpētīt fiziskās personas maksātnespējas procesa sekmīgas realizēšanas priekšnoteikumus un ar to saistītos problēmjautājumus sākot ar maksātnespējas procesa ierosināšanu tiesā, beidzot ar saistību dzēšanas plāna izpildi un atbrīvošanu no saistībām ar tiesas lēmumu. Autors maģistra darbā ir pētījis arī fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas šķēršļus, jo šķēršļu un ierobežojumu neesamība arī ir priekšnoteikums maksātnespējas procesa realizēšanai. Noteiktā mērķa sasniegšanai autors izvirza vairākus uzdevumus, tostarp, veikt fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas priekšnoteikumu izpēti un norādīt uz fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas īpatnībām un problemātiku praksē. Īpašu uzmanību autors darbā pievērsa apgalvojumam, ka fiziskās personas maksātnespējas process ir iespējams tikai godprātīgam parādniekam.

Insolvency is by a court judgment recognised debtor position where it is unable to meet its obligations. Master's thesis was to analyze the preconditions of Insolvency proceedings of a natural person, the consequences of proposal and the proclamation and related issues as the initiation of insolvency proceedings in court, cancellation process and release of liability by a court decision. Author of the Master's thesis has also studied the possible obstacles of insolvency proceedings as the lack of restrictions is also a precondition to declare an insolvency for natural persons. For achieving the defined object, the author raises a number of tasks, including the research of preconditions for proclamation of insolvency proceedings of a natural person and indicating the characteristics and problems in practice regarding the insolvency process of natural persons. Particular attention from the author is focused to the statement that the natural person insolvency proceedings can be done only by honest debtor.
Preconditions of Insolvency proceedings of a natural person and process related issues
Keywords: Juridiskā zinātne; fiziska; persona; pazīmes; šķēršļi; pasludināšana