Adaptācijas process HIV pacientiem pēc antiretrovirālās terapijas uzsākšanas ambulatorajā praksē - Bortkēviča, Sanita (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma: „Adaptācijas process HIV pacientiem pēc antiretrovirālās terapijas uzsākšanas ambulatorajā praksē”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, HIV izplatība visā Eiropā pakāpeniski samazinās, kamēr Latvijā saslimušo skaits turpina pieaugt. Saslimšana tiek diagnosticēta novēloti, un ārstēšana tiek uzsākta tikai tad, kad infekcija pārgājusi tās pēdējā stadijā – AIDS. Darba mērķis ir noskaidrot HIV pacientu adaptācijas procesa īpatnības dzīves apstākļiem ieslodzījuma vietā pēc antiretrovirālās terapijas uzsākšanas. Pētniecības uzdevumi ir veikt literatūras un intervijās iegūto datu analīzi, pamatojoties uz V. Hendersones māszinību teoriju, un izdarīt secinājumus par pacientu adaptāciju pēc antiretrovirālās terapijas uzsākšanas ambulatorajā praksē. Pētījums veikts pielietojot kvalitatīvo neeksperimentālo pētniecības metodi, kā pētniecības instruments izmantota strukturēta intervija. Uz pētījuma jautājumu: „kādas ir HIV pacientu adaptācijas procesa īpatnības pēc antiretrovirālās terapijas uzsākšanas ambulatorajā praksē?” var atbildēt – sarežģītas un ļoti individuālas. Tas ir sarežģīts process, kas ir atkarīgs no pacienta spējas pieņemt jauno situāciju un pielāgoties tai. Kā arī atkarīgs no pacienta līdzestības pret savu veselību un no māsas līdzestības pret pacientu veicot savas profesionālās funkcijas. Darbs sastāv no 42 lappusēm, 7 nodaļām ar apakšnodaļām, 11 pielikumiem un 31 literatūras avotiem.

Bachelor work theme: "Adaptation in HIV patients after initiation of antiretroviral therapy in outpatient practice". The relevance of the topic is determined by the fact that HIV prevalence across Europe gradually decreases while the number of people in Latvia continues to rise. The disease is diagnosed belatedly and treatment is only initiated when the infection has progressed to its last stage, AIDS. The aim of the work is to find out the peculiarities of the adaptation process of HIV patients to living conditions in the prison after the initiation of antiretroviral therapy. Research tasks are to analyze data from literature and interviews based on the theory of nursing by V. Henderson and draw conclusions about patient adaptation after initiation of antiretroviral therapy in outpatient practice. The study was conducted using a qualitative non-experimental research method, as a research tool, a structured interview was used. The research question: "What are the peculiarities of the adaptation process of HIV patients after initiation of antiretroviral therapy in outpatient practice?" Can be answered - complex and highly individual. It is a complicated process that depends on the patient's ability to adapt to and adapt to the new situation. It also depends on the patient's fitness for his or her health and the extent to which the nurse is patient-centered in his professional roles. The work consists of 42 pages, 7 chapters with sub-chapters, 11 annexes and 31 literature sources.
Adaptation in HIV patients after initiation of antiretroviral therapy in outpatient practice
Keywords: Medicīna; HIV/AIDS infekcija; adaptācija; ART; ieslodzījums