Ķermeņa tēla un sporta motivācijas saistība ar fiziskām aktivitātēm sievietēm un vīriešiem - Šerstņova, Arina (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā ar fiziskām aktivitātēm ir saistītas sporta motivācija un ķermeņa tēls sievietēm un vīriešiem. Pētījumā piedalījas 76 cilvēki vecumā no 21 līdz 61 gadiem, no tiem ir 46 sievietes un 30 vīrieši. Respondentu atlases kritērijs – aktīvi sportojoši cilvēki, kuri regulāri trenējas vismaz pēdējas 6 nedēļas. Pētijumā izmantotās metodes: Ķermeņa tēla novērtējuma aptauja (Body Image Assessments: BISS, Cash, 2002), ko 2018.gadā adaptēja Nelda Otvare; Sporta motivācijas aptauja (Sport motivation scale-6, Mallet. C., et all., 2007), ko adaptējusi šī bakalaura darba autore; pašizveidotie jautājumi, kas palīdz noskaidrot fizisko aktivitāšu biežumu (patērētas minūtes nedēļā) un ilgumu (gadi). Pētījuma rezultāti noradīja, ka sievietēm un vīriešiem ir statistiski nozīmīgas atšķīrības divās motivācijas apakšskalās. Pētījumā tika atklātas saistības starp fiziskām aktivitātēm un dažiem motivācijas veidiem,. Rezultāti norāda, ka fiziskās aktivitātes korelē ar pozitīvu ķermeņa tēlu. Pētījuma hipotēze tiek noraidīta. Sievietēm netika atklāta korelācija starp ķermeņa tēlu un fizisko aktivitāšu kopējo ilgumu un biežumu. Vīriešiem tika atrasta pozitīva korelācija starp ķermeņa tēlu un trenēšanās biežumu.

The purpose of the research was to ascertain how physical activity are related to sport motivation and body image for women and men. The research involved 76 participants at the age of 21 to 61 years, from which 46 were women and 30 men. The selection criteria for respondents- active people who regularly train for at least last 6 weeks. Methods used in the research: Body Image Assessments: BISS (Cash, 2002). Latvian version N. Otvare 2018; Sport motivation scale-6 (Mallet, 2007), latvian version A.Šerstņova 2018. Questions created by research paper author that help to determine the frequency of physical activity (minutes spent per week) and duration (years). The results of the study show that women and men have statistically significant differences in the two motivational subscales. There was found relationship between physical activity and some types of motivation. The results indicate that physical activity correlates with a positive body image. The hypothesis of the research is rejected. No significant relationship was found between body image and physical activity total duration or frequency for women. A statistically significant positive relationship was found between body image and frequency of physical activity for men.
The relation between body image and sport motivation with physical activity for women and men
Keywords: Psiholoģija; ķermeņa tēls; sporta motivācija; fiziskas aktivitates; dzimums