Skolēnu lasītintereses rosināšana ārpusstundu darbā 4. klasē - Liepa, Laine (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba nosaukums – “Skolēnu lasītintereses rosināšana ārpusstundu darbā 4. klasē”. Darba autors – Laine Liepa. Darba vadītājs – Mag. paed. Aija Kalve. Darba mērķis - pētīt lasītintereses rosināšanas iespējas ārpus stundām 4. klasē. Lai sasniegtu mērķi, tika iepazīta un analizēta teorētiskā literatūra par intereses un lasītintereses jēdzienu, intereses nozīmi mācību procesā, ārpusstundu darba iespējām lasītintereses rosināšanai, lasāmo tekstu izvēles nosacījumiem, kā arī tika apkopoti metodiskie paņēmieni lasītintereses rosināšanai ārpusstundu darbā. Lai konstatētu reālo situāciju skolās saistībā ar pētāmo problēmu, tika intervētas trīs 4. klašu skolotājas un anketēti 78 skolēni. Lai pārbaudītu teorētiskās atziņas praksē, tika veikts pedagoģiskais izmēģinājums lasītintereses rosināšanai ārpusstundu darbā, kurā tika rīkoti 7 lasīšanas semināri. Pedagoģiskajā izmēģinājumā tika iesaistīti divdesmit trīs 4. klašu skolēni. Pētījuma gaitā apstiprinājās hipotēze, ka skolēnu lasītinterese tiks sekmēta, ja: •ārpusstundu lasīšanā skolēns izvēlēsies savām individuālajām interesēm atbilstošus tekstus; •skolotājs izmantos dažādas darba organizācijas formas un metodiskos paņēmienus lasīšanas ārpusstundu darba organizēšanā. Darba apjoms – 67 lappuses. Pētījuma struktūra: ievads, trīs daļas, secinājumi, priekšlikumi, literatūras un avotu saraksts, pielikumi. Darbā ir 4 tabulas, 10 attēli, 2 pielikumi. Literatūras un avotu sarakstā ir 41 vienība. ¬ Atslēgvārdi: sākumskola, lasītinterese, ārpusstundu darbs, lasīšana.

Title of the paper - Development of the 4th grade students reading interests during extracurricular activities. Author of the paper - Laine Liepa. Paper advisor - Mag. paed. Aija Kalve. The aim of the paper - examine the possible ways of developing 4th grade students reading interests during extracurricular activities. To achieve the aim of the paper an analysis of theoretical literature was performed on the following subjects: the concept of reading interest, the importance of the reading interest during the study process, extracurricular activities as a way to increase reading interest and the choice of reading material. Several methodological techniques were gathered to increase the reading interest during extracurricular activities. To reflect the current situation in schools regarding the subject of the paper three 4th grade teachers and 78 students were surveyed. To test the theory in practice a pedagogical trial was performed, which included 7 reading seminars to improve the reading interest during the extracurricular activities. A total of twenty-three 4th grade students participated in these seminars. The hypothesis of the paper will be successful if the following conditions will be met: •for the extracurricular activities the student will choose texts based on his individual interests; •the teacher will use several work organizational forms and methodological tools to organize the work for reading during the extracurricular activities. The volume of the paper - 67 paper pages The structure of the research: introduction, three parts, conclusion, proposals, list of literature, attachments. The paper contains 4 tables, 10 pictures, 2 attachments. List of literature contains 41 sources. Keywords: primary school, reading interests, extracurricular activities, reading.
Development of the 4th grade students reading interests during extracurricular activities
Keywords: Skolas pedagoģija; sākumskola; lasītinterese; ārpusstundu darbs; lasīšana