Leksiski semantiskais lauks "krāsas" A.Ahmatovas 20. un 30. gadu dzejā. - Bobrova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2022)
Leksiski semantiskais lauks "krāsās" A.Ahmatovas dzejā, leksiski semantiskā lauka analīzes izpēte 20-30 gadu mijā. Valodniecībā liela nozīme ir vārdu kontekstuālās nozīmes izpētei, arī poētiskajos tekstos. Šis pētījums saistīts ar nepieciešamību izpētīt A. Ahmatovas kā izcilas radošas personības individuālā stila iezīmes, kā arī viņas darbu kolorīta un krāsu nosaukšanas iezīmes. Darba mērķis ir aprakstīt un interpretēt leksiski semantisko krāsu lauku A. Ahmatovas poētiskajā pasaules redzējumā. Pētījuma objekts ir A. Ahmatovas poētiskā valoda- krājumos "Anno Domini" un "Niedre". Atlasītajos darbos Ahmatovas kolorītu pielietošanas plašums ir jūtams, taču, tiem bieži vien ir nozīme, kas atšķiras no to tiešā mērķa. Darbu kolorīts atspoguļo A. Ahmatovas individuālā stila oriģinalitāti. Autore izcēla sešus A. Ahmatovas LSP leksikāli semantiskos fragmentus: melnu, zilu, zaļu, dzeltenu, sarkanu un baltu.

Theme of the work: Lexical-semantic field of colour in Anna Akhmatova's poetry in the 20s and 30s The study of the contextual meaning of words, including poetic texts, is of great importance in linguistics. This research is connected with the necessity of studying the peculiarities of Akhmatova's individual style as a prominent creative personality, as well as the colour and colour-naming features of her works. The aim of the work is to describe and interpret the lexical and semantic field of colour in Akhmatova's poetic picture of the world. The object of the research is Akhmatova's poetic language in the collections "Anno Domini" and "Cane".
The Lexical and Semantic Field of Colour in Anna Akhmatova’s Poetry of the 1920s and 30s.
Keywords: Valodniecība; krāsu arhetips; krāsojums; Semantiskais lauks; koloristika