Efektivitātes pētījums: Ceļu Satiksmes drošības direkcijas sociālās vides reklāmas - Vītola, Zanda (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba tēma ir „Efektivitātes pētījums: Ceļu Satiksmes drošības direkcijas sociālās vides reklāmas”. Pētījuma problēma – ik gadu palielinās upuru un negadījumu skaits uz Latvijas ceļiem, tāpēc ir svarīgi noskaidrot, cik efektīvas ir CSDD vides reklāmas, lai šo tendenci novērstu. Darba mērķis – noskaidrot sabiedrības viedokli un attieksmi pret CSDD vides reklāmām, atklājot, kā un vai reklāmu vēstījums ietekmē sabiedrību. Darbā izmantota Bārta teorija semiotiskās analīzes izpratnei, Kotlera teorija par sociālajām reklāmām, to efektivitāti. Darba empīriskā daļa veidota ar divām pētniecības metodēm – anketēšanu un semiotisko analīzi. Gūts apstiprinājums, ka CSDD vides reklāmas ir efektīvas, maina sabiedrības attieksmi un paradumus. Atslēgas vārdi: Efektivitāte, vides reklāma, sociālā reklāma, CSDD, ietekme, uztvere, semiotika.

„Advertising effectiveness study: Road Traffic Safety Directorate social advertisements.” The research problem – every year the number of victims and accidents incrase, so it is important to find out how effective are the CSDD outdoor advertising. The goal is to find opinions and attitudes towards CSDD social billboards and demonstrate how the advertising message is influencing, changing opinions. Work tasks includes theoretical study, use of appropriate research methodes and making conclusions. Work includes the theoretical approach of Barts semiotic analysis and Kotlers theory of social advertising and effectiveness. Two research methods are used – survey and semiotic analysis. Work confirmed that outdoor advertising is effective. Keywords: Effectiveness, outdoor advertising, social advertising, CSDD, impact, perception, semiotics.
Advertising effectiveness study: Road Traffic Safety Directorate social advertisements
Keywords: Komunikācijas zinātne