Augstskolas absolventu atgriešanās Limbažos - Štrāla, Ingvilda (Latvijas Universitāte, 2015)
Šī bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, kādi ir galvenie iemesli, kas ietekmē augstskolas absolventus no Limbažiem dzīvot Limbažos vai Rīgā. Dati tika iegūti, izmantojot dokumentu analīzi un daļēji strukturētas intervijas. Tika veiktas 15 intervijas ar augstskolas absolventiem, kuri dzīvo Rīgā vai Limbažos, kā arī ar ekspertiem no izglītības, kultūras un uzņēmējdarbības jomas. Darbā tika izšķirti vairāki iemesli, kas ietekmē izvēli palikt vai aizbraukt no Limbažiem: sociālie faktori, kā sociālais kapitāls, brīvā laika pavadīšanas iespējas, uzticība emocionālā piesaiste, gan arī ekonomiskie faktori, kā cilvēkkapitāls, darba un karjeras iespējas.

The aim of this thesis is to identify the main reasons why university graduates from Limbazi choose to live either in Limbazi or in Riga. Two research methods were used in the empirical study – document analysis and semi structured interviews. 15 interviews were conducted with university graduates from Limbazi and Riga and experts in the fields of education, culture and entrepreneurship. The study identified a number of reasons for staying in or leaving Limbazi: social factors such as social capital, leisure activities, trust and emotional attachment as well as economic factors – human capital, job and career opportunities.
University graduates returning to Limbaži
Keywords: Socioloģija; augstskolas absolventi; sociālais kapitāls; cilvēkkapitāls