Liriskais varonis Ovidija elēģijās: no ironizējošā līdz skumjajam mīlniekam - Virks, Rolands (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba Liriskais varonis Ovidija elēģijās: no ironizējošā līdz skumjajam mīlniekam mērķis ir, izpētot Ovidija Mīlas elēģijas un Skumjās elēģijas, noskaidrot, kā Ovidijs manipulē, attīsta un veido šo darbu liriskos varoņus attiecībā gan pret viņa paša mērķiem un vēsturisko realitāti, gan potenciālajiem elēģiju lasītājiem un darbu kontekstu kopumā. Darbā tiek apskatīta gan teorētiskā literatūra par liriskā varoņa un vēstījuma konstruēšanu, gan atzītu pētnieku darbi, kas apskata distances lielumu starp Ovidiju kā autoru un tā darbos redzamajiem liriskajiem varoņiem. Paralēli pētnieku viedokļiem, bakalaura darba autors sniedz savu viedokli gan par Ovidija elēģiju lirisko varoņu raksturu un attieksmi pret attiecīgajiem mīlas vai skumju objektiem, gan izpēta un analizē Ovidija sevis atklāšanu vai, gluži otrādi - neatklāšanu tā izveidotajos liriskajos varoņos. Līdztekus liriskā varoņa un autora attiecību izpētei un analīzei, tiek apskatīta arī humora, ironijas un skumju loma Ovidija lirisko varoņu izpausmēs un elēģiju poētikā kopumā.

The bachelor research project Lyrical hero in Ovid's elegies: from ironic to tristful lover aim is to explore Ovid’s elegies - Amores and Tristia - and find out how Ovid constructs, manipulates and develops lyrical hero in them according to his own ambitions, historical reality, his works potential readers and both work context as a whole. In this paper the following issues are examined: theoretical literature about lyrical hero and narrative constructions and competent researcher’s papers who had analysed the size of distance between Ovid as the author and lyrical hero of his works. At the same time, the author of this paper, gives his opinion about Ovid’s lyrical hero characters and attitudes against their love or sorrow objects and examines and analyses Ovid’s self disclosure or non-disclosure in his lyrical heros. In addition to the examination and analysis of relations between lyrical hero and author, the role of humour, irony and sorrow role in Ovid’s lyrical hero characters is also discussed, as well as the poetics of Ovid’s elegies.
Lyrical Hero in Ovid’s Elegies: from Ironic to Tristful Lover
Keywords: Valodniecība; liriskais varonis; autors; mīla; skumjas; trimda