Piedziņas vēršana uz fiziskas personas (parādnieka) mantu - problemātika un iespējamie risinājumi - Rancāne, Agnese (Latvijas Universitāte, 2024)
Piedziņas vēršana uz parādniekam piederošo mantu ir veids, kā ar likumā noteiktajiem piespiedu izpildes līdzekļiem nodrošināt tiesu nolēmumu obligātumu un piedzinēja tiesības saņemt atbilstošu sava prasījuma apmierinājumu. Tomēr, neskatoties uz gadu gaitā veiktajiem normatīvā regulējuma uzlabojumiem un papildinājumiem, zvērinātiem tiesu izpildītājiem joprojām piedziņas procesa laikā bieži vien nākas saskarties ar dažādiem problēmjautājumiem, kas liedz realizēt efektīvu un kvalitatīvu tiesas nolēmumu izpildīšanu. Maģistra darba mērķis ir iezīmēt šobrīd aktuālākos jautājumus un problemātiku attiecībā uz zvērināta tiesu izpildītāja darbībām, kas saistītas ar piedziņas vēršanu uz parādnieka mantu, kā arī piedāvāt iespējamos risinājumus, kas, autores ieskatā, veicinātu kvalitatīvāku tiesas nolēmumu izpildi un atrisinātu pašreizējos problēmjautājumus. Darba rezultātā ir identificētas normatīvā regulējuma nepilnības, kā arī apkopoti un analizēti zvērināta tiesu izpildītāja praksē visbiežāk sastopamie problēmjautājumi. Lai novērstu pašreiz praksē pastāvošo problemātiku un tādējādi veicinātu efektīvāku un kvalitatīvāku piedziņas procesu, darba gaitā tiek piedāvāti dažādi iespējamie risinājumi.

Enforcement against the debtor's property is a way of ensuring, by means of the enforcement provided for by law, that court decisions are binding and that the claimant is entitled to adequate satisfaction of his claim. However, despite the improvements and additions to the regulatory framework over the years, sworn bailiffs are still often confronted with various problems during the recovery process, which prevent the effective and high quality enforcement of court decisions. The aim of the Master's thesis is to outline the most topical issues and problems of the bailiff's activities related to the recovery of the debtor's property, as well as to propose possible solutions which, in the author's opinion, would facilitate the quality enforcement of court decisions and solve the current problems. As a result of the work, the gaps in the regulatory framework have been identified, as well as the most frequent problems in the practice of a sworn bailiff have been summarised and analysed. In the course of the work, various possible solutions are proposed in order to eliminate the problems that currently exist in practice and thus facilitate a more efficient and qualitative recovery process.
Enforcement against the property of a natural person (debtor) - problems and possible solutions
Keywords: Juridiskā zinātne; zvērināts tiesu izpildītājs; parādnieks; piedzinējs; parādnieka manta; kustamā manta