Zāļu cenu veidošanas principu piemērošana Latvijas zāļu tirgū. - Ķite, Matīss (Latvijas Universitāte, 2020)
Zāļu cenu ierobežojošiem principiem ir tieša ietekme uz zāļu tirgus cenām, kādēļ ir būtiski izvērtēt šo principu piemērošanas iespējas Latvijā. Maģistra darba “Zāļu cenu veidošanas principu piemērošana Latvijas zāļu tirgū” mērķis ir izpētīt kopsakarības, kas pastāv starp zāļu cenu veidojošiem faktoriem, ierobežojošiem principiem un zāļu cenām Eiropā, lai sniegtu priekšlikumus zāļu cenu veidošanas iespējām Latvijas zāļu tirgū. Galvenie darba uzdevumi ir apkopot Eiropā izplatītākos zāļu cenas ierobežojošos principus, zāļu cenu ietekmējošos faktorus, salīdzināt zāļu cenas Eiropā un sniegt priekšlikumus zāļu cenu ierobežojošo principu piemērošanai Latvijā. Pētījuma rezultāti liek secināt, ka zāļu cenas Latvijā pārsvarā ir zemākas nekā citviet Eiropā un zāļu cenu ierobežojošo principu pārskatīšana varētu veicināt to pieejamību Latvijā.

Pharmaceutical pricing policies have direct impact on pharmaceutical product prices; therefore it is important to review such policy application possibilities in Latvia. In order to propose improvements for pricing policies and strategies applied for Latvian market, the main goal of "Pharmaceutical product pricing policies applicable for Latvian pharmaceutical market" Master`s theses is to assess the relationship between pharmaceutical product costs, pricing policies and price levels in European markets. Research results show that pharmaceutical product prices in Latvia are mostly below the average level of European markets and that improvements in pharmaceutical policies could improve the product availability in Latvian market.
Pharmaceutical product pricing policies applicable for Latvian pharmaceutical market.
Keywords: Vadībzinātne; farmācija; zāļu cenas; zāļu izmaksas; cenu ierobežošana; cenu stratēģijas