Fāžu līdzsvaru un fāžu pāreju kinētikas pētīšanas metožu pilnveidošana pēc polimorfisma daudzveidīguma atšķirīgu aktīvo farmaceitisko vielu izpētes ciklā - Skladova, Sanita (Latvijas Universitāte, 2012)
ANOTĀCIJA. Darbā veikti aktīvo farmaceitisko vielu kristālisko formu meklējumi un fāžu pāreju pētījumi, izvēloties pēc polimorfisma daudzveidīguma dažādas sarežģītības pakāpes analizējamos objektus. Izstrādāta kvantitatīva PRD analīzes metode fāžu satura kvantificēšanai un termodinamiski stabilās kristāliskās formas mikrodaudzumu kā piemaisījumu pie metastabilās kristāliskās formas noteikšanas metodika. Noteikta daļiņu izmēru, kristālu aizmetņu daudzuma, gaisa relatīvā mitruma un organisko šķīdinātāju tvaika relatīvā spiediena ietekme uz solvātus neveidojošu kristālisko formu fāžu pārejas kinētiku. Aprobētas polimorfo formu savstarpējo līdzsvara temperatūru noteikšanas metodes. Veikti pimobendāna, afobazola dihidrogenhlorīda, henodeoksiholskābes kristālisko formu meklējumi, iegūto polimorfu raksturošana un fāžu pāreju kinētikas pētījumi. KVANTITATĪVĀ PRD, FĀŽU LĪDZSVARI, FĀŽU PĀREJU KINĒTIKA

ANOTATION. Solid form screening and phase transition characterization of active pharmaceutical ingredients was carried out for objects of various polymorphic complexity. A quantitative PXRD method for phase content quantification and detection methodology for the thermodynamically stable crystalline form trace amounts within a metastable crystalline form were developed. Particle size, the amount of seed crystals, relative humidity and organic solvent vapour partial pressure effect on the phase transition kinetics of solvate non-forming crystalline forms were determined. Detection methods of the polymorph equilibrium temperatures were approbated. Solid form screening of pimobendan, afobazole dihydrochloride and chenodeoxycholic acid was carried out; the characterisation of obtained polymorphs and a study of phase transition kinetics was performed. QUANTITATIVE PXRD, PHASE EQUILIBRIUM, PHASE TRANSITION KINETICS
Method improvement for the investigation of phase equilibrium and phase transition kinetics with the goal of thorough polymorph screening of the variety of active pharmaceutical ingredients
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ķīmija; Fizikālā ķīmija; Physical chemistry