Serbijas integrācija Eiropas Savienībā - Bereza, Inga (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā tiek pētīta Serbijas integrācija Eiropas Savienībā. Pētījuma mērķis ir izpētīt ES politiku attiecībā uz Serbijas integrāciju savienībā, uzsvaru vēršot uz tās galvenajiem izmantotajiem instrumentiem (Piemēram, Pirmsiestāšanās palīdzības instruments). Darbā autore izvirza izpētes jautājumu: „Kāda loma ir ES integrācijas politikai attiecībā uz Serbijas iekļaušanos savienībā?”. Lai uz to atbildētu tiek izvirzīta hipotēze: „ES izvēlētā integrācijas politika ir noteikusi Serbijas spēju pildīt Kopenhāgenas kritērijus.” Rezultātā hipotēze ir apstiprinājusies, to pierāda Serbijas 2012. gada 1. martā iegūtais kandidātvalsts status, kas tika iegūts, Serbijai pildot Kopenhāgenas kritērijus, ko veicinājusi ES izvēlētā integrācijas politika (izmantojot tās galvenos instrumentus), kas bija veiksmīgs un efektīvs stimuls pārmaiņām.

The paper examines the Serbia’s integration into the EU. The study aims to explore EU's policy towards Serbia's integration into the EU, with main emphasis on its main instruments used (for example, Instrument for Pre-Accession). In the paper, the author raises the question: "What is the role of the EU policy of integration in regarding Serbia’s inclusion into the EU? ”. In order to answer this question a hypothesis has been raised: "The EU integration policy has chosen Serbia's ability to fulfill the Copenhagen criteria." Consequently, the hypothesis is confirmed, as proven by the granted candidate-country status for Serbia on 1st of March 2012, earned by Serbia’s fulfillment of the Copenhagen criteria, assisted by the EU chosen integration policies (using its main instruments), which was a successful and effective incentive for change.
Serbia's integration into the European Union
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)