Uztvertais emocionālais atbalsts no vecākiem bērnībā un tā saistība ar kontakta veidu un biežumu ar vecākiem, uztverto attiecību kvalitāti ar romantiskajiem partneriem un vecākiem pieaugušo vecumā - Kaimiņa, Brenda (Latvijas Universitāte, 2025)
Šī bakalaura darba mērķis ir izpētīt saistību starp uztverto emocionālo atbalstu no vecākiem bērnībā un uztverto attiecību kvalitāti ar vecākiem un romantiskajiem partneriem pieaugušo vecumā, kā arī apskatīt vai un kā tas saistās ar esošā kontakta ar vecākiem biežumu un veidu. Pētījumā piedalījās 171 dalībnieks. Visi pētījuma dalībnieki bija pilngadīgi, ar vismaz vienu dzīvu vecāku un romantiskajās attiecībās vismaz vienu gadu. Pētījuma aptaujā tika izmantota Uztvertās attiecību kvalitātes komponentu aptauja (Perceived Relationship Quality Components: PRQC, Fletcher, Simpson, & Thomas, 2000), Agrīnā vecāku atbalsta aptauja (Early parental support: EPS, Shaw et al., 2004), Vecāku un pieaugušo bērnu attiecību aptauja (The Parent Adult Relationship Questionnaire: PARQ, Pitzer et al., 2011), 3 pašizveidoti jautājumi par kontakta veidu un biežumu ar vecākiem, un jautājumi, lai noskaidrotu demogrāfiskos datus (dzimums, vecums, izglītība, romantisko attiecību ilgums, kopdzīves statuss, ģimenes statuss, dzīvie vecāki). Pētījumā noskaidrots, ka pastāv statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp uztverto emocionālo atbalstu bērnībā un uztverto attiecību kvalitāti ar vecākiem pieaugušo vecumā, uztverto attiecību kvalitāti ar romantisko partneri un kontakta veidu un biežumu ar vecākiem pieaugušo vecumā.

The aim of this bachelor's thesis is to explore the relationship between perceived emotional support from parents in childhood and perceived relationship quality with parents and romantic partners in adulthood, as well as to examine whether and how this is related to the frequency and type of contact with parents. The study included 171 participants. All participants were adults, had at least one living parent, and had been in a romantic relationship for at least one year. The survey used in the study included the Perceived Relationship Quality Components questionnaire (PRQC, Fletcher, Simpson, & Thomas, 2000), the Early Parental Support questionnaire (EPS, Shaw et al., 2004), the Parent-Adult Relationship Questionnaire (PARQ, Pitzer et al., 2011), three self-created questions about the type and frequency of contact with parents, and questions to gather demographic data (gender, age, education, duration of romantic relationship, cohabitation status, family status, living parents). The study found a statistically significant positive correlation between perceived emotional support in childhood and perceived relationship quality with parents in adulthood, perceived relationship quality with romantic partners, and the type and frequency of contact with parents in adulthood.
Perceived Emotional Support from Parents in Childhood and Its Relationship with the Type and Frequency of Contact with Parents, Perceived Relationship Quality with Romantic Partners, and Parents in Adulthood
Keywords: Psiholoģija; uztvertais emocionālais atbalsts no vecākiem; uztvertā attiecību kvalitāte ar vecākiem; uztvertā attiecību kvalitāte ar romantisko partneri; vecāku un pieaugušo bērnu attiecības