Rediģēšanas prasmju loma sarakstes kvalitātes paaugstināšanā - Belecka, Olga (Latvijas Universitāte, 2021)
Daudzi pētījumi ietvera rediģēšanas tēmu, uzsverot tās nozīmi rakstīšanas procesā. Tomēr, maz pētījumu tika veikti gan par pašrediģēšanas, gan vienaudžu rediģēšanas prasmēm, un neviens pētījums neizskatīja rediģēšanu, lai uzlabotu profesionālās vidusskolas skolēnu, kuri apgūst angļu valodu, kā svešvalodu, rakstīšanas prasmes. Tāpēc pētījuma mērķis bija izpētīt rediģēšanas prasmes kā stratēģiju, lai palīdzētu dalībniekiem kļūt neatkarīgiem no viņu pašu rakstītā kritiskā novērtējuma un, vajadzības gadījumā, to pārveidot. Tika piemērota gadījuma izpēte ar pirms- un pēctestu, kā arī pēcaptaujas, datu kvantitatīvām un kvalitatīvām analīzēm. Secinājumi atklāja, ka piemērotas rediģēšanas prasmes uzlaboja skolēnu sarakstes kvalitāti, iekļaujot visus formālās vēstules rakstīšanas elementus, proti, saturu, organizāciju, gramatiku, leksiku un ortogrāfiju. Atslēgvārdi: rediģēšanas prasmes, rakstīšanas prasmes, sarakste, formālā vēstule, gadījuma izpēte, profesionālās vidusskolas skolēni

Many studies covered the topic of editing emphasising its role in the writing process. However, few studies concerned both self- and peer editing skills, and no studies dealt with editing to improve writing skills of EFL students from vocational secondary schools. Therefore, the purpose of the research was to examine editing skills as a strategy for assisting the participants to become independent of critical evaluation of their own writing and modify it when necessary. A case study with the quantitative and qualitative analyses of the data from the pre- and post-tests, and the feedback questionnaire was applied. The findings revealed that the applied editing skills improved the students’ written correspondence quality, including all elements of formal letter writing, namely content, organisation, grammar, vocabulary and orthography.
Role of Editing Skills in Increasing Written Correspondence Quality
Keywords: Valodniecība; editing skills; writing skills; written correspondence; formal letter; case study