Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes lēmumi, to apstrīdēšana un pārsūdzēšana - Steņins, Juris (Latvijas Universitāte, 2022)
Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome ir iestāde, kura pieņem lēmumus par rūpnieciskā īpašuma objektu spēkā esamību Latvijā un par citiem ar rūpnieciskā īpašuma tiesībām saistītiem jautājumiem. Praksē ir saskatāmas problēmas, kuras saistītas ar šīs iestādes lēmumu apstrīdēšanas kārtību un pārsūdzēšanas kārtības neesamību. Šo problēmu dēļ tiek kavēta efektīva rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzība, judikatūras attīstība, kā arī veidojas situācija, kurā iestādes lēmumi paliek bez tiesas kontroles un nenotiek iespējamo iestādes kļūdu izvērtēšana. Pēc tiesiskajā regulējumā un praksē saskatāmo problēmu apkopošanas šajā darbā tika piedāvāti konkrēti grozījumi Rūpnieciskā īpašuma institūciju un procedūru likumā un Civilprocesa likumā, lai uzlabotu iestādes lēmumu pārskatīšanas kārtību un veicinātu rūpnieciskā īpašuma tiesību attīstību Latvijā.

The Industrial Property Board of Appeals makes decisions on issues related to industrial property rights in Latvia. In practice, there are problems with the procedure for contesting the decisions of this institution and the lack of an appeal procedure. These problems hinder the effective protection of industrial property rights, the development of case law and create a situation, in which the decisions of the institution are left without judicial control and the possible errors of the institution are not assessed. After summarizing the problems in the legal framework and practice, specific amendments to the Industrial Property Institutions and Procedures Law and the Civil Procedure Law were proposed to improve the procedure for reviewing the institution's decisions and to promote the development of industrial property rights in Latvia.
Maģistra darbs
Keywords: Juridiskā zinātne; Rūpnieciskā īpašuma tiesības; Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome; Lēmumu apstrīdēšana un pārsūdzēšana; Civilprocess; Kvazitiesa