Māsu gatavība transkulturālās aprūpes veikšanai reģionālā slimnīcā - Šleine, Oksana (Latvijas Universitāte, 2024)
Tēmas aktualitāte - sakarā ar globalizāciju un tās ietekmi uz ikdienas dzīvi, kā arī pašreizējo veselības situāciju visā pasaulē, māsām ir jābūt pietiekamai izpratnei, zināšanām un prasmēm, lai risinātu globālās veselības problēmas. Darba mērķis - noskaidrot māsu gatavību transkulturālās aprūpes veikšanai reģionālā slimnīcā. Pētniecības uzdevumi - apkopot teorētiskos aspektus par transkulturālās aprūpes būtību un nepieciešamību māsu praksē. Veikt kultūras jēdziena un tā izpratnes veselības aprūpē raksturojumu. Izpētīt kultūrjūtīgu komunikāciju un transkulturālās barjeras veselības aprūpē. Raksturot M. Leinindžeres transkulturālās aprūpes teoriju. Izstrādāt strukturētu anketu. Veikt pētījumu un apkopot rezultātus. Izvirzīt secinājumus un ieteikumus. Izvirzītā hipotēze - māsas reģionālā slimnīcā ir gatavas transkulturālās aprūpes veikšanai. Pētniecības metode - kvantitatīvs pētījums. Pētniecības instruments - strukturēta anketa. Pētījuma rezultāti - izvirzītā hipotēze ir pierādīta daļēji, jo 84% māsu norāda, ka ir gatavas transkulturālās aprūpes veikšanai reģionālā slimnīcā. Atslēgvārdi – māsa, aprūpe, transkulturālā aprūpe, M. Leinindžeres transkulturālās aprūpes teorija.

The topicality - due to globalization and its impact on daily life, as well as the current health situation around the world, nurses need to have sufficient understanding, knowledge and skills to address global health issues. Purpose of work - to find out the readiness of nurses to perform transcultural care in a regional hospital. Research tasks – to summarize the theoretical aspects of the nature and necessity of transcultural care in nursing practice. Characterize the concept of culture and its understanding in health care. To explore culturally sensitive communication and transcultural barriers in health care. Describing M. Leininger's theory of transcultural care. Develop a structured questionnaire. Conduct research and compile results. Draw conclusions and recommendations. The proposed hypothesis - nurses in the regional hospital are ready to perform transcultural care. Research method - quantitative study. Research instrument - structured questionnaire The results of the study - the proposed hypothesis is partially proven, as 84% of nurses state that they are ready to perform transcultural care in a regional hospital. Keywords - nurse, nursing care, transcultural care, M. Leininger's theory of transcultural care.
Nurses' readiness for transcultural care in a regional hospital
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; māsa; aprūpe; transkulturālā aprūpe; M. Leinindžeres transkulturālās aprūpes teorija