Finansējuma ietekme uz vēlēšanu iznākumu Latvijā 2004.-2006. - Dambe, Madara (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba nosaukums ir “Finansējuma ietekme uz vēlēšanu iznākumu Latvijā 2004 - 2006”. Latvijā demokrātiska valsts iekārta ar daudzpartiju sistēmu un konkurējošām vēlēšanām sāka veidoties pēc neatkarības atgūšanas 1990. gadā. Tā kā vēlētajiem vēl nav izveidojušās noturīgas identifikācijas ar politiskajām partijām, rodas problēma, ka vēlēšanu iznākuma ietekmēšanā liela nozīme ir vēlēšanu kampaņai un tajā ieguldītajam naudas daudzumam, kas, uz vienu vēlētāju rēķinot, pārsniedz ES “veco” dalībvalstu rādītājus. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt, vai partiju panākumi 9. Saeimas vēlēšanās ir ciešāk saistīti ar vēlēšanu kampaņas laikā izdotajiem finanšu resursiem, salīdzinot ar 2004. gadā notikušajām EP vēlēšanām Latvijā. Mērķa sasniegšanai izmantotas normatīvo dokumentu analīzes, datu analīzes, salīdzināšanas, sakarību ciešuma aprēķināšanas (korelāciju analīze), kā arī interviju metodes. Par darba uzdevumiem tika noteikti: aplūkot vēlēšanu un finansējuma kā to iznākumu ietekmējošā faktora teorētiskos aspektus un autoru zinātnisko darbu secinājumus šīs tēmas kontekstā; noskaidrot partiju finansiālo iespēju un kampaņā iztērēto līdzekļu nozīmi panākumu gūšanā dažādu valstu vēlēšanās; apskatīt likumdošanu, kas regulē vēlēšanu un priekšvēlēšanu kampaņu norisi Latvijā; analizēt un salīdzināt sakarības starp partiju iegūto balsu skaitu vēlēšanās un izdevumu apjomu pirms 2004. gada EP vēlēšanām Latvijā un 2006. gada 9. Saeimas vēlēšanām, veicot korelāciju analīzi. Izvirzītā hipotēze „finansējuma ietekme ir lielāka uz 9. Saeimas vēlēšanu iznākumu, salīdzinot ar EP vēlēšanām Latvijā” darba veikšanas gaitā tika pierādīta, balsoties uz korelāciju analīžu salīdzinājumiem, kā arī ekspertu un politiķu viedokļiem. Bakalaura darbs strukturēts piecās nodaļās. Darba pirmajā nodaļā aplūkoti dažādu autoru vēlēšanu un vēlēšanu kampaņas definējumi un teorētiskie aspekti. Otrā nodaļa veltīta finansējuma kā vēlēšanu iznākuma ietekmējošā faktora teorētiskajai apskatei un analīzei pētnieku publicētajos darbos. Trešajā nodaļā apskatīta vēlēšanu norises likumdošanu, ceturtajā veikta EP vēlēšanu rezultātu analīze, bet piektajā – 9. Saeimas vēlēšanu rezultātu analīze. Partiju izdotās naudas apjomam panākumu gūšanā apskatītajās vēlēšanās bijusi atšķirīga nozīme, jo pašu partiju un to ziedotāju interese par EP ir daudz reizes mazāka, turklāt EP ietekme ir vāja.

The name of the bachelor paper is „The influence of financing to the results of elections in Latvia 2004 – 2006”. The democratic state system with multi-party system and competitive elections was created after retrieving independency in 1990. Since elector has no significant identification for political parties there is a problem that a high influence of money spent in calculation for one elector in campaigns makes unfair result of the elections in comparison with indicator of European Union “old” member states. The aim of the work is to explore if political parties’ successes in the elections of 9th Parliament are closer connected with spent financial resources during election campaign in comparison with European Parliament elections in Latvia. For achieving the aim I have used methods of analysing laws and regulations, analysing and comparing data, calculation of connections between variables (correlation analysis) as well as a method of interviews. There were defined certain tasks of the work: to deal with theoretical aspects of elections and financing as influencing factor of the results of elections as well as conclusions of the published research works; to find out financial potential of political parties and spent financial resources and its significance within having successes in the elections of different countries; to explore legislation concerning elections and activities before elections in Latvia; to analyse and compare connections between money spent in election campaign before European Parliament elections in Latvia in 2004 and 9th Parliament elections in 2006, making correlation analysis. The hypothesis that has been proposed in the work – “the influence of financing on the result of 9th Parliament elections is stronger in comparison with European Parliament elections in Latvia” – was approved on the basis of comparing correlation analyses and opinions of experts and politicians. Work structure is made in five chapters. The first chapter deals with definitions and theoretical aspects of elections and campaigns. The second is devoted to analysing financing as influencing factor of the results of elections in the published research works. In the third chapter I explored legislation concerning elections and activities before elections in Latvia; the fourth is about analysis of European Parliament elections in Latvia and the last – about analysis of the 9th Parliament elections. The correlation between gained number of votes in elections and expenses of the parties is stronger in Parliament elections because the interest of parties and their donors about European Parliament elections are less and the authority of European Parliament is weak.
The influence of financing to the results of elections in Latvia 2004.-2006.
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)