Īpašības vārdu un teikuma beigu pieturzīmju lietojums avīžu rakstu ievadu korpusā - Zeltkalne, Anita (Latvijas Universitāte, 2013)
Ziņu rakstu mērķis ir informēt, taču aprakstu saturs ir izklaidējošs. Šīs komunikatīvā mērķa atšķirības nosaka reģistra variāciju laikrakstu žanrā. Šī darba mērķis ir izpētīt īpašības vārdu un teikuma beigu pieturzīmju variāciju divu reģistru ievadtekstos. Lai sasniegtu šo mērķi, tika aplūkoti atbilstoši teorētiskie materiāli, izveidots kurpuss no avīžu ievadtekstiem un tika veikta kvantitatīvā un diskursa analīze, lai izpētītu īpašības vārdu teikuma gala pieturzīmju lietojumu ziņu rakstu un aprakstu ievados. Rezultātā tika atklāts, ka aprakstu ievados īpašības vārdu dažādība, biežums un emocionalitāte ir izteiktāka. Turklāt, šie ievadi ietver jautājumu un izsaukumu zīmes, kamēr ziņu rakstu ievados ir izmantoti tikai apgalvojumi. Līdz ar to, rakstu komunikatīvais mērķis nosaka īpašības vārdu un teikuma beigu pieturzīmju lietojumu.

Hard news articles are written to inform, whereas the soft news are written to entertain. These communicative purpose differences determine the register variation within the newspaper genre. The goal of the paper is to explore the variation of adjectives and end-marks across leads of two registers. To reach the goal, theories were reviewed, a corpus of leads was compiled, and then the frequency and discourse analysis were applied to investigate the use of the adjectives and end-marks across lead types. As a result, it was revealed that the variety, frequency and emotionality of the adjectives in the soft news leads is more prominent. Moreover, these leads contain questions and exclamations while in the hard leads only statements are present. Thus, the communicative purpose of the articles determines the use of adjectives and end-marks.
Adjectives and Sentence End-Marks in Newspaper Lead Corpus
Keywords: Valodniecība