Ārstniecības personu inficēšanās risku cēloņi, vadība un risinājumi - Pleškāne, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbā veikta inficēšanās risku analīze, īpašu uzmanību pievēršot risku identifikācijai, vadībai un risku samazināšanas pasākumu izstrādāšanai. Vispārējā darba vides riska faktoru novērtēšana veikta, izmantojot Somijas 5 ballu matricu un izmantojot Somijas 5 ballu matricas modifikāciju „Matricu K-1”. Analīzes gaitā tika noskaidroti nozares trūkumi un problēmas, kas ietekmē sabiedrības un ārstniecības personas saslimšanas līmeni. Darba gaitā noskaidrots, kādas ir bīstamākās slimības apdraud ārstniecības personu veselību. Darba gaitā tika pierādīts, ka ārstniecības personu pietiekamas zināšanas par riska faktoriem pasargā darbiniekus no bioloģisko risku kaitīgas iedarbības uz veselību. Nobeigumā sniegtas praktiskās rekomendācijas ārstniecības personu aizsardzībai no inficēšanās un doti ieteikumi veselības aprūpes nozares situācijas uzlabošanai.

The author has conducted analysis of infection risks, paying particular attention to identification of risks, management and development of risk reduction measures. Evaluation of general risk factors was conducted with the help of Finland 5 points matrix and Finland 5 points matrix modification “Matrix K-1”. During the analysis of healthcare industry weaknesses and problems which affect morbidity rates of individuals from the public sector and medical sector were identified. Additionally, during the research it was proven that health care workers with the knowledge of risk factors have lower chance of being infected. In the end of the thesis, the author presents practical recommendations on how to protect health care workers from being infected and improve situation in the health care sector.
Health care workers` risk of infection causes, mamagement and solutions
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze