FOTOHROMĀ EFEKTA IZCELSME AR DZELZI AKTIVĒTĀ BĀRIJA MAGNIJA SILIKĀTĀ - Ozols, Haralds (Latvijas Universitāte, 2022)
BaMgSiO4:Fe ir viens no visizteiksmīgākajiem neorganiskajiem fotohromiem materiāliem, tomēr fotohromā efekta izcelsme BaMgSiO4:Fe nav viennozīmīgi izskaidrota. Darbā ir sintezēti BaMgSiO4:Fe paraugi, un tie ir pētīti ar difūzās atstarošanās optiskās spektroskopijas un elektronu paramagnētiskās rezonanses (EPR) spektroskopijas metodēm. Darbā apspriesta fotohromā efekta izcelsme BaMgSiO4:Fe, kā arī noteikta optimālā Fe koncentrācija un sintēzes apstākļi efekta pastiprināšanai.

BaMgSiO4:Fe is one of the most promising inorganic photochromic materials, yet the origin of the photochromic effect in BaMgSiO4:Fe has not been fully explained. In this work, a series of BaMgSiO4:Fe samples have been synthesized and characterized by diffuse reflectance spectroscopy and electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy. Possible origins of photochromic effect in BaMgSiO4:Fe are discussed and optimal Fe concentration and methodology of synthesis are determined.
THE ORIGIN OF PHOTOCHROMIC EFFECT IN IRON DOPED BARIUM MANGANESE SILICATE
Keywords: Fizika; BaMgSiO4:Fe; Difūzās atstarošanās spektroskopija; fotohromais efekts; Elektronu paramagnētiskā rezonanse