Ar Eu3+ aktivēta NaLaF4 sintēze un fotoluminiscence - Voss, Mikus (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba izstrādes gaitā tika sintezēti NaLaF4:Eu3+ paraugi ar dažādām Eu3+ koncentrācijām. Sintēzes procesā paraugu karsēšana tika veikta dažādās temperatūrās, lai novērtētu paraugu sastāvu atkarībā no karsēšanas temperatūras. Sintezētajiem paraugiem tika iegūtas XRD ainas, izmērīti luminiscences, ierosmes spektri un uzņemtas luminiscences kinētikas divām Eu3+ luminiscences joslām. No iegūtajiem rezultātiem tiek spriests par parauga sastāvu un Eu3+ luminiscenci dažāda sastāva paraugos. Papildus tam, tiek apskatīti arī iespējamie šķērsrelaksācijas procesi un iespējamās optiskās pārejas. Tika izdarīti secinājumi par Eu3+ luminiscences īpašībām NaLaF4 matricā, optimāliem NaLaF4:Eu3+ sintēzes apstākļiem un turpmākajiem pētījumu virzieniem. Atslēgvārdi: Retzemju elementi, fluorīdi, fotoluminiscence, šķērsrelaksācija, luminiscences spektrs

In this work NaLaF4:Eu3+ samples with different concentration of Eu3+ ions have been synthesized. Annealing of the samples was performed at different temperatures to evaluate sample composition with respect to annealing temperature. XRD patterns, luminescence and excitation spectra, luminescence decay kinetics of synthesized samples were measured. From the results of the measurements conclusions have been made about sample composition and Eu3+ luminescence in various synthesized samples. Possible cross-relaxation processes and optical transitions have been assessed as well. This work lets us conclude about Eu3+ luminescence properties in NaLaF4 host lattice, optimal conditions of NaLaF4:Eu3+ synthesis and future research possibilities. Key words: Rare-earths, fluorides, photoluminescence, cross-relaxation, luminescence spectra
Synthesis and photoluminescence of Eu3+ doped NaLaF4
Keywords: Fizika