Kombinētās orālās kontracepcijas medikamentozās terapijas aprite aptiekā "Mēness aptieka - 80" - Bulinska, Jeļizaveta Jeva (Latvijas Universitāte, 2018)
Kombinētie orālie kontraceptīvie līdzekļi ir hormonāli izveidota medikamentozā terapija, kas satur sintētiskos sieviešu hormonu analogus. Mūsdienās kombinētie kontraceptīvi ir vieni no visplašāk izrakstītajiem un izmantotajiem galveniem pretapaugļošanas preparātiem, kuri nomāc reproduktīvajā sistēmā ovulāciju, tādējādi ietekmējot apaugļošanās funkcijas, kas tiek raksturota, kā pozitīva KOK ietekme. Šī darba mērķis bija noskaidrot, kādas ir iespējamās visplašāk nozīmētās KOK medikamentozās terapijas, vadoties pēc aptaujāto respondentu vecuma, diagnozi, kā arī noteikt pacientu informētību par pareizu un adekvātu KOK medikamentozās terapijas lietošanu. Tika iegūti rezultāti, ka kombinēto orālo kontracepciju lietošanas pieaugums ir pacientu vecuma no 21 līdz 24 gadiem un no 29 līdz 35 gadiem. Visvairāk un visbiežāk KOK medikamentozā terapijas tiek izmantota kā kontracepcijas jeb pretapaugļošanās līdzeklis vai hormonālā disbalansa regulēšanā. No 58 respondentēm 43 norādīja KOK medikamentozas terapijas laikā, lieto arī citus medikamentus. Visvairāk lietojamas medikamentu grupas KOK lietošanas laikā ir dažādu antibiotiku terapijas kursi. Savukārt izvērtējot norādītās atbildes par KOK terapijas pareizu un precīzu lietošanu, tiek secināts, ka lielākā daļa pacientes ir informētas par KOK terapijas lietošanas principiem, bet 24 respondentes norādīja, ka neievēro pareizu KOK terapijas lietošanu.

Combined oral contraceptives are hormonal drug therapy containing synthetic female hormonal analogues. Combined contraceptives are now among the most widely prescribed and used as major contraceptives that inhibit ovulation in the reproductive system by affecting the fertilization function, which is characterized as a positive effect of COPD. The aim of this work was to find out the possible diagnosis of the most widely prescribed COC medications based on the age of the respondents, as well as to find out if patients are inform about the correct and adequate use of COC medication. The performed analysis of the data showed that most of COC is using patients from aged 21 to 24 years and between 29 and 35 years. The most commonly COC medication is used as contraceptive method or for hormonal imbalance regulation. Of the 58 respondents, 43 reported that using COCs medication there were using another group of medication, most commonly used medication group- antibiotics. Assessing the answers for the correct and accurate use of COC therapy, it is concluded that most patients are aware of the using principles of COC therapy, while 24 respondents indicated that they did or do not follow the correct using method for COC therapy.
Movement of the combined oral contraceptive drug treatment in pharmacy "Mēness aptieka - 80"
Keywords: Farmācija; estrogēns; progesterons; hormoni; kombinētie kontraceptīvi