Līgumsods un to piemērošanas aktuālās problēmas - Kalēja, Madara (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba „Līgumsods un to piemērošanas aktuālās problēmas” autors ir Madara Kalēja. Darbs sastāv no ievada un trīs nodaļām. Ievadā tiek izklāstīts bakalaura darba mērķis, aktualitāte, problemātika un vispārējs ieskats līgumsoda būtībā. Pirmajā nodaļā tiek apskatīta līgumsoda vēsturiskā attīstība, kas aizsākas Senajā Romā, jēdziens un raksturojums, kā arī tiek apskatīts līgumsoda institūta regulējuma salīdzinājums kontinentālās Eiropas tiesību loka valstu un anglo-amerikāņu tiesību loka valstu civiltiesībās. Otrajā nodaļā ir izpētīti līgumsoda veidi, kuri iedalās: likumā noteiktais līgumsods, kas ir ietverts speciālajās tiesību normās un līgumiskais līgumsods, kas sīkāk iedalās līgumsoda veidos pēc to sakara ar zaudējumiem un līgumsoda izteikšana atkarībā no galvenā līguma veida. Tiek analizētas līgumsoda piemērošanas problēmas saistībā ar „Patērētāju tiesību aizsardzības likumu” un citiem speciālajiem likumiem. Trešajā nodaļā tiek analizēta līgumsoda piemērošana un piemērošanas problemātika, kā arī tiesību principu un līgumsoda kopsakars. Bieži vien, pastiprinot saistības ar līgumsodu, sabiedrībā pastāv tendence neievērot samērīguma, labu tikumu, taisnīguma un labas ticības civiltiesiskos principus. Darba noslēgumā ir izteikti secinājumi un priekšlikumi, kuri autoram radās izstrādājot šo darbu.

Bachelor work "Penalty and Urgent Problems of its Application" by means Madara Kaleja. The work consists of an introduction and three sections. At the Input of the bachelor work is described object, actuality, and the problem and essentially a general insight penalty. The first chapter examines the historical development of penalty, starting in ancient Rome, the concept and characteristics, as well as the penalty Institute of regulatory comparison of continental European countries and the circle of Anglo-American law in civil law countries arc. The second chapter examines types of penalty, which is divided into: Statutory liquidated damages, which are contained in special legislation and the contractual liquidated damages, which are further divided into the following types of penalty in relation to the damage and the penalty, depending on the expression of the main contract type. Next is viewed the application of penalty problems related to the "Consumer Protection Law” and other special laws. The third chapter examines the application of penalty and enforcement problem, the right principles and the penalty context. Often, reinforcing the commitment to a penalty, in the community, there is a tendency to ignore proportionality, good tradition, fairness and good faith in civil principles. At the end is expressed the conclusions and proposals, which the author experienced when developed this work.
Penalty and Urgent Problems of its Application
Keywords: Juridiskā zinātne