Telpiskās un ekoloģiskās likumsakarības lauksaimniecības zemju aizaugšanai ar baltalksni un parasto egli morēnas paugurainē Vidzemē - Prižavoite, Dana (Latvijas Universitāte, 2014)
Lauksaimniecības zemju apmežošanās procesa norise Latvijā ir ļoti aktuāla. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot galvenos ekoloģiskos faktorus, kas ietekmē lauksaimniecības zemju aizaugšanu morēnas paugurainē ar Picea abies un Alnus incana un to radītās telpiskās zemes seguma izmaiņas pauguraina reljefa apstākļos Vidzemē. Darbā ir apkopota informācija par zemes transformācijas procesu norisi un lauksaimniecības zemju aizaugšanu Latvijā un pasaulē, aprakstīta sekundārās sukcesijas gaita un to ietekmējošie faktori. Pētījumā secināts, ka zemes izmantošanas struktūrā Vidzemes morēnas paugurainē ir notikušas būtiskas izmaiņas kopš 20.gs. 50.gadiem, atmatās kādreiz ir aizaugušas vairāk ar Alnus incana un Betula pendula, bet pašlaik - ar Picea abies un galvenie apmežošanos ietekmējošie faktori ir veģetācijas struktūra un augsnes īpašības. Atslēgas vārdi: dabiskā apmežošanās, lauksaimniecības zemes, Picea abies, Alnus incana, augsnes faktori, veģetācijas struktūra.

The overgrowing of agricultural land is one of topical problems in Latvia. The aim of master thesis is to determine main ecological factors which have a influence on overgrowing of agricultural lands with Alnus incana and Picea abies and its land cover spatial changes in Vidzeme moraine hilly. In this paper is summarized information about the land transformation proceses and overgrowing of agricultural land in the world and Latvia studies, described the development of secondary succession and its affecting factors. The result of reasearch shows that land use structure was changed substantially in Vidzeme moraine hilly from the 20th century 50s, old fallows was overgrowed with Alnus incana and Betula pendula, but now – with Picea abies un main affecting factors of this process are vegetation structure and soil properties. Keywords: natural afforestation, agricultural land, Picea abies, Alnus incana, soil factors, vegetation structure.
Spatial and ecological regularities on agricultural land overgrowing with Alnus incana and Picea abies in Vidzeme moraine hilly
Keywords: Vides zinātne