Spoguļi un gaismu atstarojošas virsmas interjerā - Asmaite, Gaļina (Latvijas Universitāte, 2017)
Diplomdarbā “Spoguļi un gaismu atstarojošas virsmas interjerā”, analizējot pieejamo literatūru, tīmeklī esošo informāciju un mēbeļu un buvmateriālu ražotāju piedāvātus materiālus, tiek pētīts jēdziens “gaismu atstārojošās virsmas” un “spogulis”, ka arī gaismu atstārojošu virsmu nepieciešamība un to ietekme projektējot interjeru. Empīriskajā daļā tiek petīti privātie un sabiedriskie interjeri, īpašu uzmanību pieveršot skaistumkopšanas saloniem Latvijā un ārvalstīs. Radošajā daļā, pielietojot ieģutas zināšanas, tiek izstrādāts interjera dizaina projekts skaistumkopšanas salonam. Darbs sastāv no trīs nodaļām: pirmajā nodaļā tiek pētīta spoguļu rašanas vēsture un to evolūcija; otrajā nodaļā - spoguļu un gaismu atstarojošu virsmu daudzveidība, ka arī aktualitāte un funkcijas mūsdienās interjerā; trešajā nodaļā tika pētītas prasības, kas jāievēro projektējot skaistumkopšanas salonu, ka arī pielietojot iegūtas zināšanas tika izstradāts skaistumkopšanas salona projekts.

The topic of Diploma thesis: Mirrors and Light-reflective surfaces in the interior design. The goal of the Diploma thesis is to explore the notion of reflective surfaces and mirrors by analyzing available literature and employing active research over the internet in order research available distributors of furniture and construction materials. Further on the exploration covers the application as well as impact of reflective surfaces as well as mirroring effects on the interior design. The empirical part reports on research on private and public interiors, a special attention is given to the Latvian and foreign beauty salons. Creative part of this thesis applies the research on the interior design of the beauty salon. This Thesis consists of three main parts: Part 1 researched the history and development of the mirrors and reflections. Part 2 describes the diversity of the mirrors and reflective surfaces, as well as analyzes the functional relevance of the mirrors and reflective surfaces in the interior design nowadays. Part 3 reviews the detailed requirements to be applied in the design of beauty salons. Further on the third part presents the project of the beauty salon’s interior design, that was compiled by applying the acquired knowledge from part 1 and part 2.
Mirrors and Light-reflective surfaces in the interior design
Keywords: Mākslas zinātne; spogulis interjerā; metāla virsmas; akmens virsmas; skaistumkopšanas salons; gaismu atstārojošie materiāli