Advokātu ētikas prasības pirmstiesas kriminālprocesā - Baidaks, Donats (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā aplūkotas advokātu ētikas prasības pirmstiesas kriminālprocesā, kā arī ar tām saistītas problēmas un to iespējamie risinājumi, dots ieguldījums profesionālās ētikas izziņas procesā. Darbā izvirzīts mērķis: izpētīt Advokātu ētikas kodeksa prasības, to ievērošanas grūtības un problēmas, kuras rodas, veicot aizstāvību kriminālprocesa ietvaros, pārkāpumus kopumā, tai skaitā arī saistītus ar konfidenciālas informācijas izpaušanu par paveikto vai gatavoto noziedzīgo nodarījumu, kā arī ar to saistīto advokāta un aizstāvamā viedokļu sadursmi, piedāvājot iespējamos risinājumus. Darbā veikti uzdevumi: novērtēta advokātu ētikas un disciplināratbildības loma un to mijiedarbība pirmstiesas kriminālprocesā; izpētītas problēmas, kas saistās ar advokāta un aizstāvamā viedokļu atšķirību, un advokāta izvēli starp profesionālo un cilvēcisko rīcību; izpētīti viedokļi par konfidencialitātes principa darbību un iespējām to skaidrot sašaurināti; izvērtēta advokātu rīcību praksē, saskaroties ar darbā aplūkotajām problēmām. Maģistra darba rezultātā izdarīti secinājumi par iespējām veikt izmaiņas advokātu konfidencialitātes pienākumā, izpētīta problēma par viedokļu sadursmi starp advokātu un aizstāvamo un izvirzīti ierosinājumi par mācību līdzekļa izveidi, iespējamām izmaiņām tiesību aktos, kā arī par regulāru statistikas datu apkopošanu par advokātu profesionālās darbības pārkāpumiem.

In the paper there are discussed lawyers’ ethical requirements of pre-trial criminal proceedings as well as related problems with them and their possible solutions and the contribution is done in the inquiry process of professional ethics. The purpose of the paper is: to explore the requirements of the Lawyers’ Code of Ethics, difficulties and problems of its consideration arising on the defense in criminal proceedings, violations in general and connected with revealing confidential information about criminal offense which has to be done or going to be committed. In the paper there have following tasks been completed: evaluated the role of lawyers' ethics and disciplinary liability and their interaction in the pre-trial criminal proceedings; researched the problems associated with differences in the opinion of the lawyer and the client and lawyer’s choice between professional and human behavior; researched opinions about confidentiality and possibilities to interpret it restrictively; assessed the lawyers’ behavior in practice connected with the problems discussed in the paper. As a result conclusions about possible changes in lawyers’ confidentiality have been made, researched the problem about difference in the opinion between lawyer and client and recommendations about new methodology material for lawyers, possible changes in legislation, as well as regular collection of statistical data about lawyers’ professional violations have been made.
Lawyers’ ethical requirements of pre-trial criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; advokātu ētika; kriminālprocess; konfidencialitāte; disciplināratbildība