Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva 1910.–1940. gada dokumentāli hronikālie kinodokumenti: sastāvs un avotpētnieciskā nozīme. - Pleša, Linda (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbs „Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva 1910.-1940.gada dokumentāli hronikālie kinodokumenti: sastāvs un avotpētnieciskā nozīme” aplūko kino dokumentus kā vēstures avotus, pievēršoties gan šīs problemātikas teorētiskajai pusei, gan praktiski izskatot un izvērtējot Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva fonda kinodokumentus. Aplūkojot teorētiskos jautājumus, darba autore pievēršas tādām problēmām kā kino dokumentu vieta citu vēstures avotu vidū, kino dokumentu kā vēstures avotu klasifikācija un tipoloģija, kino dokumentu izvērtēšanas metodoloģija u.c. Pievēršoties arhīva fonda kinodokumentu izvērtēšanai, maģistra darbā tiek sniegts priekšstats gan par vispārējo kultūras vidi laikā, kad tapa aplūkotie kinodokumenti, gan tiek aplūkota kino jomas attīstība un kino veidotāju jeb autoru personības. Tāpat uzmanība tiek pievērsta laikabiedru kino sniegtajam vērtējumam un kino cenzūras jautājumam. Hronoloģiskā secībā analizējot 1910. - 1940. gada tapušos kinodokumentus, autore izceļ galveno tajos aplūkoto tematiku, piedāvātos faktus un notikumus, demonstrējot, ka kino dokumenti kā vēstures avoti var papildināt vēsturiskos pētījumus, ilustrējot gan jau zināmo materiālu, bet citos gadījumos - sniedzot arī jaunu nezināmu informāciju.

Master’s thesis „Cinematic documents from 1910 – 1940 in Latvia State Archive of Audiovisual Documents: holdings composition and importance for source research” is studying cinematic documents as historical sources and author is trying to discuss theoretical aspects of this topic as well as to evaluate cinematic documents of Latvia State Archive of Audiovisual Documents. In theoretical part author discusses such topics as a place of cinematic documents among other historical sources, typology and classification of cinematic documents as historical sources, evaluation methodology of cinematic documents etc. In evaluation of cinematic documents from Latvia State Archive of Audiovisual Documents author shows general ideas in culture and development of cinema as well as authors of cinema. Attention is paid also to evaluations of contemporaries and aspects of censorship. Hronologically analysing cinematic documents which are made from 1910 to 1940 author highlights main themes, facts and events and shows that cinematic documents as historical documents supplements historical researches by illustration of known material as well as by offering in somes cases new information.
Documental cinematic works from 1910–1940 in Latvia State Audiovisual Archive: holdings composition and importance for source research.
Keywords: Vēsture