Darba vides riska faktori aptiekā strādājošajiem farmaceitiem un preventīvie pasākumi - Mače, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2016)
Mūsdienās īpaša uzmanība tiek veltīta darba vides riskiem un darbinieku aizsardzībai, lai tiktu garantēta darbinieka drošība darbā un veselība ilgtermiņā, tāpēc autores maģistra darbs ir par darba vides riskiem un to ietekmi uz aptiekā strādājošajiem farmaceitiem. Darbs sastāv no trim daļām: 1.Literatūras analīze; 2.Materiālu un metodes; 3.Rezultāti un diskusija. Darba mērķis: analizēt literatūru par farmaceitu darba vides riskiem un izanalizēt iegūtos aptaujas datus izmantojot Somijas 5 baļļu metodi un Ātrās ekspozīcijas kontroles metodi, lai varētu novērtēt, vai farmaceitā darbā ir darba vides riski un kuri riski farmaceita darbā ir visbūtiskākie. Darba rezultātos atspoguļotas un analizētas apkopotās aptaujas anketas. Noskaidrots, ka lielākie darba vides riski aptiekā ir ergonomiskie, psihosociālie un organizatoriskie, un fizikālie faktori, kas var nelabvēlīgi ietekmēt farmaceita veselību un darba spējas.

Nowadays special attention is paid to workplace risks and protection of workers, in order to guarantee the job safety and health at work in the long-term. Author's master's thesis is about workplace risks in pharmacies and their impact on pharmacy workers. The work consists of three parts: 1. Analysis of literature; 2. Materials and methods; 3. Results and discussion. The aim of this study is to analyze the literature about workplace risks in pharmacies and to analyze survey data obtained through the Finland 5 point matrix method and the Quick exposure check method in order to assess is there any workplace risks that affect pharmacist physical and mental well-being. Work results are summarized and analyzed using data from collected questionnaires. Was found out that the greater risks to the pharmacist is ergonomic, psychosocial and organizational, and physical factors that can affect the pharmacist health and working capacity.
Hazards of occupational safety for pharmacy workers and preventive measures
Keywords: Farmācija; Darba vides riski; farmaceits; aptieka; ergonomika; preventīvie pasākumi