Saderīgi dolomīti Cēsu Viduslaiku pils restaurācijai, Cēsu atradnes piemērs - Sučevana, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba mērķis ir noteikt savā starpā saderīgus dolomītus no Cēsu (Lauciņu) atradnes un Cēsu Viduslaiku pils, izmantojot laboratorijā pieejamās analīzes un vizuālo diagnostiku. Darba ietvaros apsekota Cēsu (Lauciņu) atradne, izveidots karjera sienas atseguma griezums un paņemti paraugi, kā arī apsekota Cēsu Viduslaiku pils un izpētītas paraugu ņemšanas vietas. Laboratorijā noteikts paraugu ķīmiskais sastāvs, porainība un ūdens uzsūce, veikta izpēte mikroskopā. Darba mērķis tika īstenots, dolomīta paraugi savā starpā ir vizuāli saderīgi, gan pēc struktūras, gan pēc tekstūras. Dolomīta saturs paraugos ir no 80 līdz 90 %, kas ir ļoti labs rādītājs. Porainība un ūdens uzsūce pils paraugiem ir lielāka kā atsegumā esošajiem, tas saistīts ar lielāku dēdēšanas risku. Darba kopējais apjoms ir 44 lappuses, kas iekļauj 32 attēlus un 3 tabulas.

The main purpose of the bachelor thesis is to determine if dolomite found in Cēsis (Lauciņu) dolomite deposit and dolomite used in Cēsis Medieval castle could be compatible by performing analysis in a laboratory and a visual diagnostic. Within the work, Cēsis (Laucinu) deposit was inspected, a section of a dolomite exposure within the deposit was drawn and samples were taken, Cēsis Medieval castle was inspected as well and sampling points were identified. Chemical composition, water absorbtion and porosity were determined in a laboratory. The purpose of the work was met, the dolomite samples are compatible visually, by texture and by structure. The samples consist of 80 to 90 % dolomite, which is a very good result. Porosity and water absorbtion of the samples taken from the castle are higher than those taken at the deposit, which is because of a higher risk of weathering. The work consists of 44 pages, which include 32 images and 3 tables.
Compatible dolomite for restauration purposes of Cēsis Medieval castle, Cēsis deposit example
Keywords: Ģeoloģija; Franas stāvs; Pļaviņu svīta; ķīmiskā analīze; ūdens uzsūce; porainība