Mantojuma tiesību izpratne Latvijas PSR (no 1964. gada 1.jūnija līdz 1990. gadam) - Šņore, Emīls Erlends (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Mantojuma tiesību izpratne Latvijas PSR (no 1964. gada 1. jūnija līdz 1990. gadam)” tiek pētīta mantojuma tiesību būtība un piemērošana Latvijas PSR periodā. Darbā analizēts Latvijas PSR Civilkodekss un tā regulējums attiecībā uz mantošanu, īpaši izceļot neatraidāmo mantinieku institūtu, mantojuma pieņemšanas kārtību un termiņus, kā arī tiesu prakses piemērus. Tiek aplūkoti arī praktiski strīdi starp radiniekiem par kustamo un nekustamo īpašumu, atklājot padomju cilvēka vērtību sistēmu un mantas uztveri. Darba mērķis ir izprast, kā padomju ideoloģija ietekmēja mantojuma tiesības un, kādas problēmas un īpatnības šajā periodā pastāvēja. Pētījums sniedz ieskatu padomju tiesību sistēmas īpatnībās, kas arī mūsdienās ļauj izvērtēt Latvijas vēsturisko pieredzi mantojuma tiesību attīstībā. Rezultātā izpētīts, ka padomju mantojuma tiesības atspoguļoja pretrunu starp sociālistisko ideoloģiju un reālo dzīvi – no vienas puses, tika aizsargātas darbnespējīgās un apgādājamās personas ar neatraidāmo mantinieku institūtu, kas ierobežoja testatora brīvību un atviegloja valsts sociālo slogu, bet no otras puses, tiesu prakse parāda, ka cilvēkiem personiskais īpašums – īpaši automašīnas, mēbeles un dzimtas mājas – bija nozīmīgas vērtības, par kurām ģimenes locekļi nereti tiesājās.

The bachelor's thesis "Understanding of Inheritance Law in the Latvian SSR (from June 1, 1964, to 1990)" examines the essence and application of inheritance law during the Latvian SSR period. The work analyzes the Latvian SSR Civil Code and its regulations regarding inheritance, focusing on the institute of compulsory heirs, procedures and terms for acceptance of inheritance, as well as examples of court practice. The thesis also explores disputes between relatives over movable and immovable property, revealing the Soviet citizen's system of values and perception of property. The aim of the thesis is to understand how Soviet ideology influenced inheritance law and to identify the key issues and peculiarities of this period. The research provides insight into the peculiarities of the Soviet legal system, allowing for the evaluation of Latvia's historical experience in the development of inheritance law. As a result, it has been studied that Soviet inheritance law reflected a contradiction between socialist ideology and real life - on the one hand, incapacitated and dependent persons were protected by the institution of irrevocable heirs, which limited the testator's freedom and eased the state's social burden, but on the other hand, judicial practice shows that personal property for people - especially cars, furniture and family homes - were significant values, over which family members often sued.
Understanding of Inheritance Law in the Latvian SSR (from June 1, 1964, to 1990)
Keywords: Juridiskā zinātne; neatraidāmie mantinieki; mantinieki; mantojuma tiesības Latvijas PSR; Latvijas PSR